Színes eInk-TFT hibrid kijelző a Samsungtól

A Pixel Qi nemrég mutatta be 3Qi kijelzőjét, melynek különlegessége, hogy beltéren használva hagyományos TFT kijelzőként működik, míg kültéren átkapcsolható háttérvilágítás nélküli fekete-fehér eInk üzemmódba, és ilyenkor a nyomtatott dokumentumokhoz hasonló, kiemelkedően magas kontrasztaránnyal bír, ráadásul csak a kijelzett tartalom megváltoztatásához van szüksége energiára.

Hirdetés

A Samsung által bemutatott hibrid kijelző azonban nem két eltérő megjelenítő egymásra rétegzéséből jött létre, hanem olyan különleges folyadékkristályokat használ, melyek kétféle üzemmóddal is rendelkeznek: egyrészt hagyományos TFT kijelzőként, dinamikus képfrissítést is képesek biztosítani, másrészt „emlékező” állapotba is átkapcsolhatóak, amikor elektromos áram nélkül is képesek fenntartani a megjelenített képet, mely háttérvilágítás nélkül is látható, méghozzá színesben. Az első 10,2 hüvelykes prototípus mindössze 320x240 képpontos felbontással bír és csupán 64 szín megjelenítésére képes, de dinamikus üzemmódban a képfrissítési ideje 25 ms alatti.

A Samsung hibrid megjelenítője egyelőre távol áll még a piaci bevezetéstől, de az egyre alacsonyabb energiaigényű processzorok mellett az egyre kisebb fogyasztású kijelzők iránti kereslet is folyamatosan növekedni fog. Kültéren a legtöbb jelenleg használt AM-OLED és TFT-LCD kijelzők csak igen erős világítással és ehhez tartozó igen magas fogyasztással képesek jól látható képet biztosítani, míg az eInk megjelenítők pont ezen körülmények között biztosítanak igen jól látható képet, ráadásul minimális fogyasztás mellett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés