Sok újdonsággal jött meg az iOS 15 és az iPadOS 15

Az Apple WWDC-n új terméket ezúttal nem mutattak be, de frissült a cég készülékeinek operációs rendszere.

Hirdetés

Bár voltak olyan találgatások, hogy új termékeket is bejelent az Apple, a WWDC-n azonban csak a szoftvereké volt a szerep, megjött ugyanis az iOS és az iPadOS 15-ös kiadása, a WatchOS 8 szintén debütált (és a MacOS Monterey is bemutatkozott). A fejlesztések és újdonságok nem drasztikusak, nincs új design és új logika, hanem inkább a funkcionalitás bővült a kapcsolattartás, a produktivitás és az adatbiztonság területeit fókuszba helyezve.


[+]

Az új iOS új FaceTime-ot hoz magával, ahol a csoportos csevegésen van elsősorban a hangsúly. Ki lehet szűrni a háttérzajokat, vagy éppen direkt lehet ezeket engedélyezni, ha többen beszélgetnek, akkor az épp aktuális beszélő feje kap egy keretet, meg lehet osztani zenéket és filmeket, hogy együtt nézzük ezeket, illetve a saját képernyőnk is megmutatható, ami jól jöhet akkor, ha valakinek segíteni kell, hogy egy bizonyos funkciót elérjen. Be lehet kapcsolni a portré módot, ami elhomályosítja a fejünk mögött a hátteret, a FaceTime Link pedig arra jó, hogy ütemezzünk hívásokat meghívjuk a résztvevőket, akik nem is kell Apple cuccot használjanak, mert simán megy böngészőből is a beszélgetés. Röviden: zoomosodik a FaceTime.


[+]

Új funkció a "Shared with You", amely egy felületre gyűjti az üzenetekben érkező képeket, linkeket, videókat, hogy azokat ne mulasszuk el, ezzel együtt pedig változott az értesítéskezelés is, ami csoportosítja a különböző típusú eseményeket kategóriák szerint, majd ha szeretnénk, akkor egy alkalmas pillanatban egyszerre nézhetjük meg ezeket.


[+]

Egyúttal bevezették a Focus alkalmazást, ami lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos élethelyzetekben bizonyos értesítések egyszerűen ne zavarjanak, személyes, munkahelyi és egyéni Focus-sablonok is létrehozhatók úgy beállítva a notifikációkat, hogy azokat a megfelelő módon tudjuk szűrni.


[+]

Ezek ráadásul időhöz és lokációhoz is köthetők, tehát például ha az edzőterembe érünk, akkor felkínálja a rendszer, hogy ezt a sablont használja, ilyenkor ráadásul azoknak is visszajelez, hogy épp nem tudunk az üzenetükkel foglalkozni, akik a szűrőlistán vannak. De ha nagyon fontos a dolog, akkor a küldő kérheti külön, hogy mégis megérkezzen az értesítés a telefonunkra.


[+]

Szintén új funkció a "Live Text", ami a fotóinkon látható szövegeket detektálja és dolgozza fel, akár úgy is, hogy azokból tényleges szöveget generál, amit aztán egy mozdulattal beilleszthetünk bármibe (például egy levélbe), ez nem csak akkor működik, amikor éppen készítünk egy képet valami jegyzetről, hanem a korábbi fotóinkon levő szöveget is felismeri, sőt, keresni is tudunk így a galériában.


[+]

A névjegyzékben szereplő kontaktjaink megjelenítése is változott, sokkal több információt kapunk egy helyen az adott emberről, nem csak az elérhetőségei szerepelnek majd a felületen, hanem az általa megosztott fotók és hivatkozások is elérhetők. További új funkció a "Photo Memories", noha ilyesmit már számos konkurens kínál Android rendszer alatt is: a hasonló időben, vagy helyen készült képeinkből és videóinkból apró filmet rak össze a szoftver, ami alá a kedvenc zenéink közül kever valamit. Nyilván sokféleképpen lehet ezt is majd paraméterezni.


[+]

Az UWB (Ultra Wideband) technológia a várakozásoknak megfelelően további felhasználási területekre terjed ki, például használhatjuk kulcs helyett is a Wallet appba épített új funkciókkal. Egyelőre a BMW az Apple partnere a majd érkező iX modellek esetében, de az okosotthonnal foglalkozó cégek is kínálhatnak olyan zárakat, amelyeket az erre alkalmas Apple készülékekkel lehet nyitni. Szintén a Wallet újdonsága, hogy belépőkártyát (és hotelszobai kulcsot) is kezel majd, de Amerikában néhány állam már elfogadja az alkalmazásban tárolt jogosítványt is azonosító iratként, hogy tényleg ne kelljen magunkkal vinnünk a tárcánkat.


[+]

Frissült a Weather app egy csomó új háttérrel és információval, illetve nagyon sokat reszelték a Mapset is, amely bizonyos városokban egészen komoly látványvilágú navigációt kínál úgy, hogy nem csak azt látjuk, hogy melyik sávban kell haladnunk, de jelzi a közlekedési lámpákat, a zebrákat, a bicikliutakat, összetettebb kereszteződéseknél pedig 3D-s képet mutat a különböző alul -és felüljárókról is, hogy előre lássuk, hogy merre kell haladjunk. A 3D nézet már képes a szintkülönbségek pontos mutatására és van benne esti látkép is, de ez is egyelőre csak néhány (elsősorban amerikai) városban működik, ahogyan a tömegközlekedési újdonságok sem érhetőek el mindenhol, noha a Google Mapsből ismert, a következő megállónál leszállásra figyelmeztető notifikáció is bekerült az Apple szoftverébe. Ennél is hasznosabb, hogy egy komplexebb állomás területéről utcaszintre érkezve AR használatával a kamera képére vetítve mutatja a megfelelő irányt a rendszer.


[+]

Az iPadOS 15-ös változatának leglátványosabb újításai közé tartozik, hogy akárhová tehetünk widgetet a képernyőkre, itt a nagyobb kijelző miatt nagyobb méretű minialkalmazások is elérhetők. Szintén új, hogy a ritkán használt alkalmazásaink ikonjait automatikus kategorizálással mappákba helyezheti a rendszer, ezt a felosztást pedig akármikor elérhetjük a dockról, illetve mi magunk is dönthetünk úgy, hogy egy képernyőnyi ikonra igazából nincs is szükségünk és kidobhatjuk ezt az oldalt a menüből, aminek az az eredménye, hogy az itt eddig látható appok rajzai bekerülnek a kategorizált mappák közé.


[+]

Új a multitasking ügymenet, bármelyik alkalmazás tetejéről le lehet rántani az eszköztárat, ami félrehúzza az aktuális app képernyőjét és a főoldalról egy másikat választva a két appot egymás mellé rendezi. Ezeket persze tetszés szerint válthatjuk és cserélhetjük, a multitasking mód pedig az alkalmazásváltó felületről is elérhető.


[+]

Új funkció a Quick Note, ami a kijelző jobb alsó sarkából rántható elő, egy virtuális post-it bukkan fel, amire firkálhatunk, ami önmagában ugyan nem nagy dolog, de kontextuális, tehát például képes megjegyezni, hogy melyik weboldalon voltunk, amikor jegyzeteltünk valamit és ha újra arra tévedünk, akkor előkerül a korábbi megjegyzésünk is. Ezt is nyilván tovább lehet küldeni úgy, hogy automatikusan az üzenethez csatolja a linket is a rendszer.


[+]

Elég sokat foglalkoztak az adatvédelem témakörével is. A levelezéssel kapcsolatos fejlesztések igény szerint elrejtik az IP-címünket és nem mutatják, hogy megnyitottuk az emailt, a Safari pedig elég markánsan megújult, adatvédelmi szempontból a legfontosabb, hogy pontosan nyomon tudjuk követni, hogy milyen külső szerverhez mennek el a látogatásunk adatai egy adott oldalt megtekintve. Az Apple böngészőjének további újítása minden platformon, hogy igyekeztek maximálni a látható tartalom méretét úgy, hogy egy csomó eddigi menüsávban levő ikont egy külön ikon mögé rejtettek el, az oldalfülek szűkebbek lettek, a kereső pedig mindig az aktuális oldalfül mellé kerül. Ezen túlmenően az oldalfülek egyben tárolhatók, mintha egy könyvjelző-csomagot hoznánk létre, ezt bármikor újra elővehetjük, ami jól jön akkor, ha az ember különböző feladatokhoz különböző oldalakat nyit meg. Nekünk például praktikus lenne egy-egy teszt megírásakor, mert a Kimovil, a GSMArena, a saját fényerő és benchmark táblázatunk mellett a Mobilarena is nyitva van, hiszen ezekre sokszor támaszkodunk egy-egy anyag elkészítése közben, de az Apple-nél azt a példát hozták, hogy valaki napokon keresztül tervez egy utazást és sok-sok oldalt nyit meg a látványosságok, az éttermek és a szállások után kutatva. Ezeket pedig Tab Groupként el tudja tárolni és bármikor újra megnyithatja egyszerre az így használt oldalakat.


[+]

Az iOS-ben és az iPadOS-ben is meg lehet nézni, hogy mikor és melyik alkalmazás milyen adatunkat használta (például hányszor kérte le a lokációnkat), de az elfelejtett jelszóra is adnak új megoldást, méghozzá egy általunk megadott kontakt segítségével, aki megkapja a kódot, amivel visszaaktiválhatjuk a fiókunkat. Hasonló módon gondoskodhatunk arról is, hogy halálunk esetén ki kezelheti az adatainkat. Az iCloud+ szolgáltatást elindították, ami az ismert funkciókon felül eldobható email címeket is kínál.


[+]

Fejlesztették a Health funkciókat is, például a lépéseink stabilitását is figyelik már a telefonban levő szenzorok, hogy ha bizonytalannak tűnik a járásunk, akkor figyelmeztessenek. Ugyanígy intelligencia figyeli, hogy a különböző forrásokból érkező egészségügyi adataink (vérnyomás, véroxigén, pulzus, lépésszám) nem mutatnak-e hirtelen változást, illetve bizonyos amerikai egészségügyi szolgáltatóktól érkező leletek értelmezésében is segít a rendszer. Igény szerint láthatjuk családtagjaink adatait is, ha a másik fél is beleegyezik ebbe, ilyenkor akár értesítést is kérhetünk arról, ha aggasztóan változnak mondjuk a szüleink értékei.


[+]

Az új WatchOS-ben nincs nagyon sok újítás, relaxációs megoldásokat kapunk (légzésgyakorlat és nyugtató hatásúnak szánt gondolatok formájában), illetve a háttérképet lehet babrálni akkor, ha egy portréfotót választunk, ilyenkor úgy komponálja a képet a rendszer, mintha az óra előtt lenne az alany. Meg tudjuk nézni a képeinket az órán, tudunk továbbküldeni is fotókat az óráról és fejlődött az alvásfigyelés is a légzésszám monitorozásával.


[+]

A Siri is újított, egy csomó parancsot anélkül értelmez és végrehajt, hogy ahhoz netkapcsolat kéne, mert konkrétan nem hagyja el a hang a telefont, hanem a chipset dolgozza fel az információkat, ami így sokkal-sokkal gyorsabban reagál a hangparancsokra, mintha meg kéne várni, hogy egy távoli szerverről visszajöjjön az utasítás értelmezése.


[+]

Az új iOS 15 hivatalos elérhetőségének dátuma még nem ismert, de általában szeptemberben szokott érkezni a frissítés, azt viszont már tudni lehet, hogy az iPhone 6S a legrégebbi készülék, amely meg fogja kapni, de az az első generációs iPhone SE sem marad ki a körből. Az iPadOS 15-re ugyanez vonatkozik, ott a 2015-ös iPad Mini és Pro modellek a legrégebbi támogatott eszközök.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Hirdetés