Hirdetés

Samsung Univerzum: Az alkotás jövője

A Samsung Galaxy Tab S8 Ultra nem csak munkára fogható be, a kreativitásunkat is kibontakoztathatjuk. Ezt mutatta meg a Paletta Projekt.

A Samsung legújabb kampányában a Paletta Projekt keretén belül hat magyar művész a Galaxy Tab S8 Ultra és az S Pen segítségével alkotott különleges digitális művet. Kertész Ati, Szarvas Valentin, Nikon One, Bálint Bianka, Eged Enikő és Földes Tamás egymás munkájára építve, közösen alkotott meg egy NFT-t, amelyet a Rarible platformján bocsátottak árverésre. Az alkotást a digitális művészet jövőjét elemző kerekasztal-beszélgetést követően mutatták be pénteken a Művészetek Palotájában.


[+]

A Kéz a Kézben című művet az alkotók a Samsunggal közösen a budapesti Ludwig Múzeumban leplezték le, ahol a digitális alkotás analóg formában is kiállításra került, majd NFT-ként a Rarible platformján vált elérhetővé. Az aukció június 10-ig tart, a kikiáltási ár és a licitlépcső 1 ETH (az Ethereum hálózat natív kriptovalutája). Mire való az NFT? A könnyen reprodukálható, mondjuk digitális tartalmak (animáció, videó, kép, hangfájl, bármi) eredetiségét és tulajdonjogát a tartalomhoz kapcsolódó kódsor igazolja. Ez az egyedi kulcs (NFT - non-fungible token) megmásíthatatlan és reprodukálhatatlan, így a tartalom eredeti verziója, annak kizárólagos tulajdonosa és egy tulajdonjog-átruházás esetén a szerződés minden releváns részlete is minden esetben beazonosítható és megismerhető. Egyébként fizikailag létező tételeket is lehet NFT-ként értékesíteni, így az okos szerződések minden előnyét élvezhetik a tranzakciók, amelyek a blokkláncokon jönnek létre, jelen esetben az Ethereum hálózaton. A decentralizált hálózatok alapvető természetének és funkciójának minimális ismerete és megértése nélkül nehéz lehet feldolgozni, hogy mitől olyan nagy szám és pláne miért kerül annyiba néhány digitális kiscica, de a blokklánc technológia a smart contract révén komoly mérföldkő lehet a szerzői jogok, szabadalmi jogok és szellemi tulajdon új alapokra helyezésében és védelmében.


[+]

A digitális műtárgy az aukció ideje alatt a Ludwig Múzeum épületében tekinthető meg, ahol az érdeklődők az alkotáshoz használt Samsung Galaxy Tab S8 Ultra készüléket is kipróbálhatják. A különleges analóg NFT 2022. május 27. és június 10. között lesz látható a Ludwig Múzeumban, a befolyt összeget pedig az Igazgyöngy Alapítvány javára ajánlják fel, akik hátrányos helyzetű gyerekek művészi fejlődését támogatják.

Előzmények