Rekordösszegű bírság a T-Mobile-nak

Hirdetés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa a T-Mobile Magyarország Távközlési Részvénytársaságot visszamenőleges elszámolásra kötelezte és 150 millió forintra bírságolta, mert a szolgáltató tényleges nagykereskedelmi összekapcsolási átlagára magasabb volt a Tanács által meghatározott szintnél, amivel a mobilcég megkárosította a többi szolgáltatót.

A hatóság határozata szerint ugyanis a 2004. decemberi díjszabáshoz képest a T-Mobile-nak és a Pannon GSM-nek egyaránt 10,38, míg a Vodafone-nak 16,48 százalékkal kellett csökkentenie a hálózatába érkező hívások átlagos végződtetési díját, és az újonnan megállapított díjakat május 25-től alkalmazniuk kellett. A Tanács a korábbi szabályozástól eltérően azért állapított meg átlagdíjakat, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson a szolgáltatók számára, mint a korábbi gyakorlat, amikor a csúcsidejű és csúcsidőn kívüli díj külön-külön volt szabályozva. Ez azzal jár, hogy a mobilcégek saját döntésük alapján alakíthatták ki a csúcsidőben és azon kívül érvényes végződtetési díjat, de – figyelmeztet a hatóság – ez nem eredményezhette, hogy egy szolgáltató összességében nagyobb bevételre tegyen szert, mint amennyit az átlagdíjjal szerezhetne

A szeptemberben indított vizsgálat eredménye szerint azonban a T-Mobile a meghatározott szintnél magasabb átlagdíjat alkalmazott, mivel a beszédcélú hívásvégződtetési szolgáltatást az általa kialakított csúcsidős és csúcsidőn kívüli díjakkal számítva percenként 1,43 forinttal magasabb átlagdíjon nyújtotta az NHH Tanácsának júliusi határozatában megállapított 27,17 forint/percnél. Ezzel a júniustól szeptemberig tartó időszakban az előírt átlagdíjhoz képest közel 900 millió forint jogosulatlan árbevételt ért el a többi szolgáltató és a fogyasztók kárára.

A hatóság ezért kötelezte a T-Mobile-t, hogy az érintett szolgáltatókkal haladéktalanul számoljon el, és a szolgáltatást olyan csúcsidős és csúcsidőn kívüli díjakon nyújtsa, amelyek megfelelnek a határozatában megállapított átlagdíjnak, továbbá az elkövetett jogsértés súlyát mérlegelve történetének legnagyobb összegű bírságát szabta ki.

Azóta történt

Hirdetés