PulyPlus: Lítium-levegő akkumulátoroké a jövő

A kaliforniai székhelyű PolyPlus olyan nagy energiasűrűségű, fém lítium alapú elemen és akkumulátoron dolgozik, melyben az anód szerepét maga a rendszert körülvevő levegő tölti be. Mivel a jelenlegi lítium-ion akkumulátoroktól eltérően az új megoldásban csak egyetlen elektróda van jelen és az is maga a fém lítium, így a korábbiaknál kisebb és könnyebb kialakítású is lehet, miközben a rendszer azonos méret és tömeg esetén akár tízszer több energia eltárolására is képes lehet.

Hirdetés

Az új technológiával készülő egyszer használatos elemek 5.000 Wh/kg energiasűrűséggel is rendelkezhetnek, ám a megoldás komoly problémája, hogy a használt fém igen hevesen reakcióba lép a vízzel, így már a levegő páratartalma is igen veszélyes lehet. Az újratölthető akkumulátorok fejlesztése ugyan még gyerekcipőben jár, de az egyszer használatos elemekből már létezik olyan vízhatlan prototípus, mely levegő helyett a sós vizet használta katódként, és minden gond nélkül képes meghajtani egy LED-et. A rendszert működés közben lítium-ionok hagyták el, ám ez nem jelentett veszélyt a környező állatokra, mint például az alábbi képeken látható bohóchalakra sem.

A PolyPlus mellett az IBM is bejelentette, hogy lítium-levegő akkumulátoron dogozik, ám a „nagy kék” célja nem mobiltelefonok vagy laptopok energiaigényének kielégítése, hanem tölthető hibridautók és más tömegközlekedési eszközök meghajtása. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy az energiacellákhoz hasonló hatékonyságot ígérő új technológia mikor lesz elérhető a végfelhasználók számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés