Rangos díjat kapott az NEC femtocell megoldása

A megfelelő GSM és 3G (UMTS) hálózati lefedettség eléréséhez az ország lakott területének nagyságától függően alapvetően pár ezer vagy pár tízezer kültéri antenna is elegendő, melyek segítségével gyakorlatilag mindenki számára elérhetővé válhat a hálózati szolgáltatás. A lefedettség azonban nem mindenütt egyenletes, hiszen az öreg épületek vaskos falai, vagy az irodaházak fémes elemei komolyan leárnyékolhatják a beltéri lefedettséget. Ehhez hasonló probléma lehet a sokszor tapasztalt az elvi értékeknél lényegesen lassabb mobil internet elérés is, melynek oka, hogy az egyre több mobil internetes eszköz egyre jobban felaprózza a limitált számú antenna által biztosított sávszélességet, melyet eddig csak több millió forint értékű antennák telepítésével lehetett bővíteni.

Két éve azonban egy újabb, lényegesen olcsóbb és sokkal nagyobb sávszélességet és jobb beltéri lefedettséget is biztosító megoldás látott napvilágot „femtocell” néven. Az egybilliárdod részt jelentő „femto” előtag a rendszer által biztosított „cella”, azaz szolgáltatási körzet kicsiny méretének szimbolizálására született, hiszen a mindössze modem méretű eszközök egy-egy iroda, kisebb épület, lakás vagy bevásárlóközpont hálózati lefedettségét hivatott megoldani. Az apró szerkezet azonban magában foglalja a mobil adótornyok valamennyi elemét (Node-B, RNC, GSN), illetve adott esetben GSM elemeket is, majd Ethernet (vagy ATM/TDM) csatlakozó segítségével képes a szolgáltató hálózatához csatlakozni általában saját, vagy a mobilszolgáltató által biztosított vezetékes interneten keresztül. Felmérések szerint a mobil internet által generált teljes forgalom 30-40 százaléka otthonról történik, a megoldás segítségével a beltéri térerő megfelelő szintre növelhető, miközben a sávszélesség a lehető legmagasabb lehet.

Femtocell megoldásokon számos nagyobb gyártó dolgozik és az első otthoni tesztek már sok országban sikeresen le is zajlottak. A széleskörű piaci bevezetés azonban még mindig várat magára. Az NEC az elmúlt időben egyre komolyabb és egyre teljesebb megoldásokkal rukkolt elő, melyek az otthoni végberendezésen túl teljes hálózati infrastruktúrát is kínálnak, vagyis a szolgáltatók száméra egyszerű és könnyű integrációt jelentenek. A Femto Forum rangos kitüntetéssel jutalmazta az NEC munkásságát, hiszen a gyártó megoldása idén ősztől számos szolgáltató kínálatában is elérhetővé válhat, mellyel a beltéri lefedettség és sávszélesség ismét nagyot fejlődhet.

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • NEC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés