Hirdetés

WP blog: Pino Bonetti: a HERE szolgáltatások erősítik a WP8-at

A Telenor által szervezett Okostelefon Akadémián tartott előadást Pino Bonetti, a Nokia HERE szolgáltatásaiért felelős marketingkommunikációs illetékese. A prezentáció előtt sikerült vele beszélgetnünk arról, hogy a finn vállalat hogyan képzelni el a lokáció alapú szolgáltatásainak jövőjét. Mint ismeretes, a Nokia a Lumia 520-ban és a Lumia 720-ban a HERE Drive regionális verzióját kínálja, ami annyiban korlátozott, hogy csak abban az országban működik az offline navigáció, ahol a készüléket aktiváltuk.

Pino Bonetti
Pino Bonetti

Pino Bonetti megerősítette, hogy azért döntött a Nokia egy ilyen megoldás mellett, mert ezt ugyanolyan megkülönböztető paraméternek tekintik, mint mondjuk a kamera felbontását, és úgy gondolják, hogy akik külföldön, más országokban is akarják majd használni a szolgáltatást, azok ennek alapján döntenek majd talán a Lumia 620 mellett. Ezen felül biztosítják majd a HERE Drive-ról a HERE Drive +-ra való váltást is, bár ez egyelőre még nem elérhető, ami értelemszerűen jelenleg okoz a vásárlókban némi ellenérzést. Pino Bonetti szerint viszont a korlátozásmentes navigációs alkalmazásra történő frissítés díja elfogadható szinten marad majd, s a jelenlegi, kissé csalódott hangulat elmúlik.

A Nokia a teljes HERE szolgáltatáscsomagot elérhetővé fogja tenni minden WP8-as készülékre, azaz nem csak Lumia modelleken találkozhatunk majd például HERE Drive alkalmazással. Egyébként jelenleg is nyolc országban letölthető akár egy Samsung, vagy egy HTC WP8-as telefonra az alkalmazás, a finnek ezt a jövőben újabb országokkal bővítik majd. Pino Bonetti hisz benne, hogy ez nem csökkenti majd a Nokia exkluzivitását a WP8-as telefonok között, hanem a komplett platformot erősítve magát a Nokiát is felfelé rántja.

A térképadatbázis ugyanakkor már most is elérhető minden WP8-as telefonra a világ minden pontján, s a Nokia elérhetővé tette a fejlesztőknek is, hogy hozzáférhessenek, tehát bárki írhat olyan alkalmazást, amely erre támaszkodik, s ez lehet akár egy teljeskörű navigációs megoldás is. A NavteQ térképadatbázis nem csak a WP8-as telefonokban van jelen, hanem az autókba integrált navigációs megoldások 80%-a erre épül, ezt használja többek között a Ford, illetve a Toyota is. A több mint 100 országot tartalmazó térképet ezért folyamatosan frissen kell tartani, Pino Bonetti szerint ez is garantálja, hogy a felhasználók által karbantartott alternatív, közösségi megoldások nem jelentenek veszélyt a Nokiára. Ugyanakkor viszont elismerte, hogy a felhasználóktól származó, azonnali, forgalommal kapcsolatos visszajelzések kiemelten fontosak, s bár egyelőre ezek csak bizonyos NavteQ megoldásokban működnek anonim és automatizált módon, a jövőben nem kizárt, hogy támaszkodnának a forgalomban haladók manuális jelzéseire is (akárcsak a Waze), pláne akkor, ha a HERE Drive nem csak Lumia telefonokon, hanem minden WP8-as készüléken elérhető lesz. Ez egy olyan mennyiségű információ, ami egyre nagyobb kincset ér, és hatalmasat dobhat a navigáció hatékonyságán.

Arra a kérdésünkre, hogy tervezi-e a Nokia a helymeghatározással kapcsolatos szolgáltatásainak egybegyúrását (tehát mondjuk a HERE Transit és a Drive egy alkalmazás legyen) kategorikus nemmel válaszolt. Ennek oka az, hogy míg Symbian platform alatt erre törekedtek a finnek, rájöttek, hogy egy ilyen komplex alkalmazást sokkal nehezebb frissen tartani, mint sok kicsit, ráadásul a felhasználók inkább úgy gondolkodnak, hogy kérdésekre keresnek választ. Például arra, hogy mikor megy a következő villamos, s erre a leghamarabb és legegyszerűbb módon a HERE Transit fog választ adni, sokkal egyszerűbben, mintha egy összevont, komplex alkalmazásból kéne előtúrni a megoldást. Hogy ugyanakkor adnak-e arra lehetőséget, hogy külsős fejlesztők integrálhassanak a nokiás alkalmazásokba saját opciókat, egyelőre nem lát esélyt, viszont fordítva működik a dolog: bármilyen szoftver meghívhatja a Nokia HERE alkalmazásokat, ha mondjuk útvonaltervezésre van adott esetben szükség.

Természetesen nem maradhatott ki az a kérdés, hogy a Nokia végez-e felmérést, mielőtt elnevez egy globális szolgáltatást, ugyanis nem a HERE az első ilyen, ami pont magyar nyelvterületen kissé idétlen. Az OVI sem volt egy kimondottan jól csengő név itthon, de például a Lumia sem jelent sok hízelgőt spanyolul. Pino Bonetti egyrészt elmondta, hogy igen, minden esetben történik ilyen kutatás, ugyanakkor biztos benne, hogy a HERE egy olyan erős brand tud lenni, ami még akkor is remélhetőleg a Nokia lokációs szolgáltatásait juttatja az emberek eszébe, ha adott esetben maga a szó a helyi nyelvben mást jelent. Ehhez mondjuk az is kell, hogy jól legyen kiejtve.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények