Ötmillió spam mobiltelefonokra

Hirdetés


A spamek okozta, mind súlyosabbá váló helyzet már jó ideje nem csak a számítógép segítségével elektronikus levelezést folytatókat érinti, hanem a mobiltelefon-tulajdonosokat is. Tavaly decemberben több biztonságtechnikai cég is jelezte, hogy egy hatalmas spamáradat árasztotta el a mobilkészülékeket világszerte. Az esemény kapcsán a szakemberek kijelentették azt is, hogy ők nem tudnak olyan megoldást kínálni, amely megóvná az előfizetőket a kéretlen levelektől, mindössze az lehetséges, hogy a spam küldőjének számát a szolgáltatók letiltják.

Újra a figyelem középpontjába került a mobilon terjedő spam, mivel – a softpedia.com értesülései szerint – a Sophos biztonságtechnikai vállalat bejelentette: két floridai személyt azzal vádolnak, hogy körülbelül ötmillió kéretlen reklámlevelet küldtek szét szerte a világba, melyekben egy weboldal linkjét ajánlották az üzenet fogadójának.

„A telefonon érkező spamek nem csak idegesítőek, hanem időnként anyagi kárt is okozhatnak. Gyakori az olyan típus, amely csak egy telefonszámot tartalmaz, s az üzenet küldője arra kéri az áldozatot, hogy hívja vissza, ám ezek a számok emelt díjas szolgáltatásokat takarnak, így csak az előfizető számláját növelik meg” – nyilatkozta Graham Cluley, a Sophos vezető technológiai tanácsadója, majd hozzátette, hogy a mobiltelefonok esetében nehezebb a szabályozás és megelőzés, mint az e-maileknél, s kiemelkedő szerepe van a felhasználók magas szintű és rendszeres tájékoztatásának.


A legnagyobb spamküldő országok
Forrás: www.sophos.com

A Sophos egyébként ma tette közzé legfrissebb spam-jelentését, melyből kiderül, hogy (Kínát és Oroszországot, valamint Kínát és Dél-Koreát megelőzve) az Egyesült Államok áll a kétes első helyen a spamek küldésében, illetve közvetítésében.

Hirdetés