Nokia N9: A kamerák új generációja

A Nokia MeeGo csúcsmodelljének 8 megapixeles kamerája első ránézésre teljesen átlagosnak tűnik, ám Damian Dinning, a finn gyártó képalkotásért felelős szakértője szerint az Nseries N9 bizonyos tekintetben még az N8 képességein is túlmutat, noha maga a kameramodul körülbelül 70 százalékkal kisebbre zsugorodott. Az egyik legfontosabb újítás az optika és a szenzor elhelyezése lehet, ugyanis a Nokia által tervezett képalkotó egységben a 16:11-es oldalarányú 8,7 megapixeles fényérzékelő sarkai túlnyúlnak az objektív által befogott kerek területen, ám abból teljes magasságú 4:3-as 8 megapixeles és teljes szélességű 16:9-es 7,1 megapixeles fotók kivágására is lehetőség nyílik.


[+] 16:9 és 4:3 képarányokhoz is ideális kamera

A konkurens gyártók megoldásaitól eltérően az új rendszer tehát nem úgy készíti el a 16:9-es fotókat, hogy a 4:3-as kép alsó és felső részeit levágja, hanem azok – az új elrendezésnek köszönhetően – oldalirányban jóval nagyobb területet látnak be. A Nokia és a Carl-Zeiss által közösen fejlesztett 28 milliméteres nagylátószögű optika így 16:9-es üzemmódban tulajdonképpen 26 milliméteresnek megfelelő látószöget biztosít, mely még a kompakt kamerák világában is jó értéknek tűnik. A kisebb képpontméretű, megnövelt érzékenységű, hátsó bevilágítású (BSI) szenzor megfelelő teljesítményéről, a korábbi optikáknál 75 százalékkal több fény áteresztésére képes, f/2,2 fényerejű lencserendszer és a 20 százalékkal nagyobb fényerejű ultrakompakt LED villanó együttesen gondoskodik, mely révén a xenon vaku hiánya ellenére sötétben is megfelelő minőségű képek és videók rögzítésére nyílik lehetőség.


[+] Azonos téma 4:3 és 16:9 képaránnyal

Az Nseries N9 kapcsán az újítások sora itt még nem ért véget, hiszen a folyamatos fókuszálásnak köszönhetően a képek rögzítése azonnal megtörténik, mely mellett a képkereső kívánt részének megérintésével aktiválható Touch AF is rendelkezésre áll. A folyamatos és érintés alapú fókuszálás természetesen HD videók rögzítésekor is elérhető. A kétállású kameragomb kedvelőinek a Nokia egy újszerű virtuális exponáló gombot vetett be, melyet lenyomva tartva a rendszer beállítja majd rögzíti a fókuszpontot, elengedésével pedig rögzítésre kerül a kép. Az ujj virtuális gombról történő lecsúsztatásával a fotózás folyamata megszakítható ugyanúgy, mintha a félig lenyomott kameragomb kerülne felengedésre. A kameraszoftver további érdekessége az integrált „nem destruktív” képszerkesztő, mely a szerkesztés teljes folyamatát rögzíti, így azok visszavonására hónapokkal később is lehetőség nyílik.


[+] Összevetés egy nagylátószögű konkurens modellel

Azóta történt

Hirdetés