Nokia N8-00: A 12 megapixeles kamera titkai

A Nokia N8-00 hivatalos debütálását követően számos tesztfotó és egy 720p felbontású HD tesztvideó is elérhetővé vált, melyek alapján a jövevény komoly minőségi ugrást jelenthet a mobiltelefonos képalkotás történetében, noha az első hivatalos tesztek megjelenéséig kissé elhamarkodott lenne messzemenő következtetéseket levonni. A gyártó állítása szerint azonban a kiemelkedő minőség egyáltalán nem meglepő, hiszen a Nokia N8-00 képérzékelője a kompakt kamerákban alkalmazott megoldásokkal is felveszi a versenyt, ráadásul a fejlesztési részleg számos szakértőt vont be a lehető legjobb képminőség és a lehető legkompaktabb kialakítás elérése rédekében.

A telefonban használt 1/1,83 hüvelykes képérzékelő képpontmérete körülbelül 47 százalékkal nagyobb, mint az ultrakompakt fényképezőgépekben alkalmazott 1/2,3 hüvelykes modulok esetén, mely a hagyományos kamerás villanókkal azonos fényerejű, ám 30 százalékkal kisebb fizikai méretű xenon vakuval kombinálva sötétben is kiemelkedő minőséget biztosít. A 28 milliméteres nagylátószögű Carl Zeiss 2.8/28 optika szűk helyeken, kisebb távolságból is lényegesen nagyobb tér befogásásra képes, mely ráadásul karcálló és fényvisszaverődés-gátló bevonatot is kapott. A Nokia N8-00 az N86-tal ellentétben fix apertúrát használ, ám erős megvilágítás esetén egy automatikusan a lencse és a képérzékelő közé csúszó Neutral Density (színsemleges) sötétítő szűrő segít elkerülni a képek beégését, míg a mechanikus zárszerkezet garanciát jelent az expozíciós idő pontosságára. Az arcfelismerés és az automatikus vörösszem-szűrés mellett a zajszűrő algoritmusok is sokat finomodtak, ám a szenzor magas fényérzékenysége miatt ez utóbbi csak igen ritkán kerül bevetésre. Az új kameramodul fél másodperc alatt képes fókuszálni, illetve az exponáló gomb megnyomása és a tényleges kép exponálása közötti idő is 150 ezredmásodperc alá csökkent.

Videofelvételi üzemmódban a készülék egyik legnagyobb újítása, hogy a 720p felbontású HD videókhoz dedikált digitális mikrofon rögzíti a hangot, míg a hívásokhoz használt mikrofon felvételét a háttérzaj elnyomására használja, így többek között a szélzaj is jelentősen csökkenthető lesz a felvételeken. Videózás közben a rendszer nem kínál folyamatos fókuszálást, hanem ehelyett az Active Hyperfocal Distance megoldásnak köszönhetően egy olyan fókuszállást választ ki, mely segítségével minden éles lesz a felvételen, mely 60 centiméternél távolabb helyezkedik el a kamerától. Habár a készüléken nincs optikai zoom funkció, filmrögzítéskor rendelkezésre áll egy háromszoros digitális képkivágás, így az elkészült 1280x720 képpontos felvételek a legnagyobb digitális nagyítás esetén sem lesznek pixelesek, hiszen ilyenkor egyszerűen a 4000x3000 képpontos érzékelő középső régója kerül felhasználásra a képpontduplázások helyett.

A rengeteg szoftveres és hardveres kutatásnak köszönhetően a Nokia véleménye szerint az Nseries N8-00 hosszú ideig a legjobb képalkotást biztosító mobiltelefon lehet majd, ám erről csak jópár hónapok múlva lesz lehetősége bárkinek is személyesen meggyőződnie.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés