Nokia: Jogi lépések Eldar Murtazin ellen

Tegnap számos oldalon jelent meg olyan pletyka, hogy a finn gyártó a Nokia N8 prototípus kiszivárogtatása miatt a Mobile-Review oldal szervereinek leállítását kérte, ám ezt később Eldar Murtazin, az oldal főszerkesztője is cáfolta. A Nokia hivatalos blog oldala szerint a gyártó valóban kapcsolatba lépett az orosz hatóságokkal, de nem az oldal bezárása miatt, hanem az illegálisan birtokolt N8 prototípus visszaszerzése érdekében. A gyártó állásfoglalása szerint korábban már hivatalos úton, illetve a Nokia Conversations oldalon publikált nyílt levélben is kérte az orosz oldal üzemeltetőjétől a készülék visszaszolgáltatását, ám az sosem történt meg.

Eldar Murtazin szerint a Nokia sosem kereste fel hivatalos levélben a telefon miatt, noha a nyílt levél tartalmáról tudott, melyre Twitter oldalán azzal reagált, hogy a gyártó biztonsági rendszerével komoly problémák vannak, hiszen nem csak ő, hanem számos konkurens gyártó is rendelkezik bizalmas dokumentumokkal és prototípusokkal, jóval azok piaci bevezetése előtt. A Nokia oldala szerint a jogi lépés nem a negatív hangvételű tesztet kívánja megtorolni, csupán a saját szellemi tulajdonának védelmében jár el, melyhez minden magánszemélynek és cégnek is joga van. A Nokia és a Mobile-Review esete nem azonos az Apple és a Gizmodo kálváriájával, hiszen ott a gyártó a készülék visszaszolgáltatása után tett feljelentést, míg a Nokia közel két hónapig várt készülékére.

A gyártó egyelőre nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy a telefon visszaszerzése után tovább folytatják-e a nyomozást az üzleti titkok megsértése miatt, hiszen az orosz oldal több alkalommal publikált a gyártó stratégiájával kapcsolatos bizalmas információkat is.

Azóta történt

Hirdetés