Nem tiltja ki járatairól az AirTaget a Lufthansa

Hétvégén elkezdett terjedni a pletyka, hogy a német légitársaság tiltólistára teszi az Apple nyomkövetőjét.

A légitársaság hivatalos Twitterén a hétvége során két esetben is úgy nyilatkoztak a Lufthansa képviselői, hogy a cég ezentúl felveszi tiltólistájára az Apple AirTag nyomkövetőt. Az első Tweetben azt írták, a tiltás a feladott poggyászokban elhelyezett, aktív nyomkövetőkre vonatkozik, a második posztban pedig a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) egyik szabályára hivatkoztak, mely szerint azok a tárgyak, melyek jeleket sugároznak vagy fogadnak, kikapcsolt állapotban kell legyenek az utazás biztonsága érdekében.

Innen indul a sztori: a német légitársaság képviselői a Twitteren azt állították, tiltva lesznek az AirTagek.Innen indul a sztori: a német légitársaság képviselői a Twitteren azt állították, tiltva lesznek az AirTagek. Innen indul a sztori: a német légitársaság képviselői a Twitteren azt állították, tiltva lesznek az AirTagek. (forrás: Twitter) [+]

A Lufthansa a közösségi médiában terjedő félinformációkat az Airways Magazine-ban cáfolta meg. A lapnak a vállalat képviselője elmondta, a cég nem tiltja be az AirTaget, ugyanakkor létezik a Twitteren hivatkozott, elektronikus eszközökre vonatkozó ICAO-szabályozás. Ez azt határozza meg, hogy milyen akkumulátorral szerelt elektronikus eszközök szállíthatók a feladott poggyászban, s tiltja az aktív lítium-ion akkumulátoros kütyüket, mint a telefonok vagy a táblagépek, s teljesen tiltja az elektromos cigarettákat, hordozható töltőket. Az AirTag viszont nem ilyennel üzemel, CR2032-es elemet használ, melyet az átlagos karórák is.


[+]

Valószínűbb, hogy az ICAO szabályai helyett a Lufthansa képviselője a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által felállított és a légitársaságok által elfogadott központi szabályozásra akart hivatkozni, melyek nem specifikálják, milyen akkumulátor legyen az eszközökben, hanem egyszerűen azt mondják, minden hordozható elektronikai eszköznek kikapcsolva kell a feladott poggyászokba bekerülnie. A Macworld megkérdezett több légitársaságot és az amerikai közlekedésbiztonsági hivatalt is, egyhangúan azt a választ kapták, nincs kizárólag a 2021 áprilisában bemutatott AirTagre vagy hasonló eszközökre vonatkozó szabályozás, így a Lufthansa - vagy akár bármelyik légitársaság - az IATA tágan értelmezhető megfogalmazását használhatja ki, ha tényleg ki akarja tiltani a nyomkövetőket gépeiről.

A légitársaságok által elfogadott szabályozás, mely a személyes elektronikus eszközök szállítására vonatkozik.
A légitársaságok által elfogadott szabályozás, mely a személyes elektronikus eszközök szállítására vonatkozik. (forrás: One Mile At A Time) [+]

Az egész ügy mögött valószínűleg nem repülésbiztonsági és jogi, sokkal inkább PR-os szálak húzódnak a német cégnél. A Lufthansa idén nyáron több esetben is kínos helyzetbe került elkevert poggyászok miatt, melyeket a bőröndök tulajdonosai sok esetben az AirTaget használva végig nyomon követtek, az interneten pedig közvetítették a cég nem feltétlenül ügyfélközpontú reakcióit a táskák megtalálásának és a jogos tulajdonoshoz juttatásának ügyében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés