Nem olyan egyszerű 5G képes készüléket csinálni

Lu Weibing, a Redmi brandmenedzsere kicsit bővebben is kifejtette az 5G technológia nehézségeit.

Anélkül, hogy viszonylag unalmas technikai részletekbe belemennénk, néhány alapvetést és egészen megdöbbentő adatot azért érdemes kiragadni Lu Weibing előadásából. Mint a mellékelt ábra mutatja, 5G modemet nem annyira egyszerű integrálni, mint amilyen egyszerűen hangzik. Nem csak az antennák elhelyezkedését kell újratervezni, de az egész struktúrát, nem beszélve a hőelvezetésről, miközben a trendek egyre vékonyabb, kisebb és nagyobb képarányú készüléket követelnek.

Meg nyilván ezer kamerát és egyéb nyalánkságokat. Az 5G hálózati kompatibilitás biztosítása a komponensek számának drasztikus növekedésével jár. Konkrétan 500 komponenssel több van egy 5G képes modellben, mint egy hagyományos 4G képes, NFC-vel rendelkező készülékben.A nyomtatott áramkör felülete is 20%-kal növekszik.

Egy 4G képes készülékben van két antennaköteg: 2/3/4G antennák a két rövidebb éleb, egy három-az-egyben WiFi/Bluetooth/GPS halmaz és egy különálló WiFi modem. Ha a készülék NFC képes, az plusz egy. Az 5G-hez összesen tizenkét antennahalmazra van szükség, amit nyilván el kell látni energiával és hűteni is kell, ami nagyobb akkumulátorkapacitást igényel, ami szintén helyigényes buli.

A szerkezeti kialakítást is annak megfelelően kell újratervezni, hogy a keretbe hány 5G slot kerül. Ezek mind negatívan befolyásolják a szerkezeti integritást. És bele kell passzírozni a nagy sebességű adatkapcsolat 50-100%-kal nagyobb energiaigényét kielégítő akkumulátort is. A nagyobb erőforrás és energiaigényű egységek hűtése pedig minimum folyadékhűtést igényel.

Ettől függetlenül a 4G képes Redmi K30 és a Snapdragon 765G szettel érkező Redmi K30 5G elvileg ugyanakkora telepet kap. A gyártó a Weibon osztotta meg az információt, ami alátámasztja a korábbi értesüléseket. A Redmi K30 4500 mAh-s telepet kap, amit 30 wattos gyorstöltéssel egy óra alatt lehet nulláról 100%-ra tölteni.

Előzmények

Hirdetés