Hirdetés

Naviblog: Off-road navigáció Windows Phone 7-re

A mobilkészülékek világában a Windows Phone 7 rendszer még igencsak frissnek számít, s mint ilyen, sok olyan területet lehet felhozni, amelyben egyelőre gyengén ellátottnak számít. Ilyen terület például a navigáció. A nagy nevek – mint például a Navigon vagy a Sygic – még csak ismerkednek a platformmal, korai verziókról már hallani, de mi a helyzet akkor, ha valaki elsődlegesen „off-road” navigációt szeretne? Bár ezen a téren sincs kánaán, de valami azért van. Íme a kínálat legjobbja.

Az Outdoor Navigation nevű Windows Phone 7 alkalmazás nem csak amiatt kiemelkedő, mert kevés névleges ellenfele akad a Marketplace-en, hanem azért is, mert egy kivételesen jól megszerkesztett és jó felhasználói felülettel ellátott programról van szó. Magát az alkalmazást a magyar érdekeltségű, 2008-ban alapított GPS Tuner Kft. alkotta meg, korábbi ezirányú tapasztalataikat alapul véve.

Az Outdoor Navigation a NavteQ adatbázisát használó Bing rendszer térképei (utcai, műholdas és hibrid nézet) mellett az OpenStreetMap és az erre épülő rendszerek térképeit is képes alapul venni. Ez utóbbiakat egyébként a „térképek Wikipediájának” is lehet tekinteni, ugyanis az adott témakörön belül (utcai, bicikli utak, sípályák és hegymászási nyomvonalak) szabadon szerkeszthető - úgy is mondhatnánk közösségi – térképek. S bár a Bing Maps nem rendelkezik a legrészletesebb adatbázissal, a két térképtípus kombinált használatával jól elboldogulhatunk településeken vagy akár szabadban is. Megjegyzendő azért, hogy a komolyabb autós navigációs programok számára van hely a platformon.

A térképek mellett több választható réteget is kirajzoltathatunk, melyek a szabadkézzel rajzolt útvonalak és a rögzített megtett utak mellett általunk megadott – és akár fényképpel ellátott – POI-k, vagy saját korábbi, koordinátákkal ellátott fotóink lehetnek. Mindezek mellett lehetőségünk van általunk összekötött pontok között távolság kiszámíttatására és a különféle útvonalaink elmentésére is. Magukat az útvonalakat kérhetjük autós, gyalogos, vagy akár „off-road” – módon kirajzolva. Azonban egy dologra ne számítsunk, mégpedig hangos navigálásra. Ilyen jellegű alkalmazást jelenleg nem lelünk Windows Phone 7 készülékekre. Az Outdoor Navigation nagy előnye a készülék ébrentartásának képessége és a lezárt képernyő mellett is futó nyomkövetés mellett az offline navigálás egy kezdetleges fajtája. Bizony, rossz lefedettségre felkészülve vagy mobilinternet hiánya esetén előre betölthetünk térkép részleteket. A kiválasztott terület és nagyítás betöltése után háromféle minőségben – és ezáltal méretben – tárolhatjuk az adott terület térképét a programon belül, amely online kapcsolódás hiányában a tárolt adatbázisra fog hagyatkozni. Ez azonban feltétlenül kényszermegoldás, nem helyettesíthet egy rendes, előre betöltött komplett térképrendszert.

Rögzített útvonalainkat a Trip Manager nevű menüpontban tekinthetjük meg, ahol a különféle időtényezőkön át a szintkülönbségeken keresztül a megtett távolságig összesen 24-féle tárolt információ áll rendelkezésünkre. Korábbi megtett útvonalainkat újfent térképre tudjuk vinni, ha szeretnénk pontosan ugyan azt az utat bejárni.

A program egyébként elég sokrétű, a térképek mellett sok egyéb, a szabadidős tevékenységekhez hasznos kiegészítővel rendelkezik. Az iránytű és a sebességmérő (mely egyébként képes 30/50/90/130 kilométer - vagy ennek megfelelő mennyiségű mérföld - óránkénti sebesség elérésekor figyelmeztetni) már alap, emellett az útvonalainkat jellemző értékek garmadáját többféle nézetben történő összehasonlítás lehetősége is adott, azonban ez a próbaverzióban több ponton is korlátolt. Csakúgy, mint az SOS gomb a főmenüben, mely az alkalmazás teljes változatában egy megadott telefonszámra vagy email címre küld segélykérést az általunk rögzítendő nevünket és telefonszámunkat tartalmazó üzenetben. Ezen üzenetek három féle információt tartalmazhatnak: az alapváltozat a helyzetünkről, a „pánik” variáció elveszettségünkről, de sértetlen állapotról, a „Medical Emergency” nevű legsúlyosabb variáns sürgős segélykérésünkről tudatja a tájékoztatandót.

Az Outdoor Navigation korántsem hibátlan, de a felhasználói visszajelzések alapján is jelenleg ez a legjobb a Windows Phone 7-re elérhető ilyen célú alkalmazások közt. Ráadásul a legtöbb funkció a próbaverzióban is működik, a teljes változat pedig hozzávetőlegesen 1200 magyar forintnak megfelelő összegért szerezhető be a Marketplace-ről.

Inarus

A cikk elkészítéséhez a Smatshop nyújtott segítséget, köszönjük! További kérdésekkel kapcsolatban a cég szakértői személyesen is állnak az érdeklődők rendelkezésére az Erzsébet körúton található üzletükben.

Azóta történt

Előzmények