Hirdetés

Csekkolj be, avagy mi az a foursquare?

Hirdetés

Mi az a foursquare?

Még februárban beszélgettem pár újságíró kollégával a barcelonai Mobile World Congress egyik sajtótájékoztatója előtt, mikor is R. Gábor boldogan elújságolta, hogy sikerült megszereznie egy olyan "badge"-t, melyet azért kapott, mert egy repülőgépről "csekkolt be" a "foursquare" nevű programban. Azon kívül, hogy az idézőjeles részeket nem érettem, az sem jutott el az agyamig, hogy pontosan mire jó ez az egész, kellemes kis reggeli észosztás kerekedett hát abból, hogy mi értelme van egy ilyen szoftver használatának. Én azon az állásponton voltam, hogy egy felesleges időpocsékolás az egész, mely nem elég, hogy a facebookos tevékenységének köszönhetően idegesít másokat, de egyben kissé beteges is, hiszen webkettő ide vagy oda, semmi értelme annak, hogy az ember folyamatosan informálja minden ismerősét arról, hogy mégis hol jár. A Mobilarena szerkesztőségének tagjai aztán szépen lassan elkezdték használni a cikkünk tárgyát jelentő szoftvert, de én bőszen tartottam magam, míg végül el nem keveredtem egy szórakozóhelyre, ahol igen jelentős kedvezményt kaphattam az italokból, ha "becsekkoltam" a helyre. Telefon elő, Android Marketra fel, már töltöttem is a programot, melyet azóta is használok. Így kezdődik a történetem.

foursquare

  • foursquare: Magának a programnak a neve, melyet iPhone-ra, Androidra, BlackBerry-re, Symbianra, Nokia S40-re és Windows Phone 7-re is letölthetünk, plusz létezik belőle internetes kliens is, melyet gyakorlatilag bármelyik telefonról használhatunk.
  • Check-in: "Becsekkolni", avagy bejelentkezni egy helyre, eseményre.
  • Badge: Jelvény, melyet az ember bizonyos tevékenységekért kaphat, azaz egy olyan trófea, melyet lehet mutogatni barátainknak. Járhat badge azért is, mert valahova egy héten háromszor bejelentkeztünk, de vannak sokkal nehezebben megszerezhető jelvények is. Összesen több száz fajta létezik, számuk folyamatosan bővül.
  • Mayor, Mayorship: Minden foursquare-ben létező helynek van egy virtuális polgármestere (a Mayor), aki azzal nyerte el ezt a rangot, hogy rendszeresen és nagyon sokszor (a többieknél többször) jelentkezett be az adott helyre. Minden helynek csak egy polgármestere lehet, de egy ember lehet több helyen is polgármester; ha egyszerre 15 darab helyen is az valaki, egy speciális badge a jutalma.
  • Special: Olyan hely, ahol valami kézzel foghatót is kapunk azért, ha foursquare-en bejelentkezünk. Ez lehet ingyenes internethasználat egy étteremben, egy korsó sör egy kocsmában vagy épp 10% kedvezmény az árakból egy szórakozóhelyen.

A foursquare gyakorlatilag egy közösségi szolgáltatás, melyet jelenleg mintegy 6 millió ember használ, ami a Facebook százszor ekkora felhasználói bázisához képest elenyésző, önmagában viszont nem semmi. Egy egészen más jellegű dologról van szó, melynek használatához szinte kötelező egy mobiltelefon megléte, de az élmény csak akkor teljes, ha okostelefonról nyomulunk, az ingyenesen letölthető szoftvernek ugyanis minden elterjedt platformra létezik natív kliensprogramja, míg a "normál" telefonokról csak a böngészőből elérhető mobilos klienst használhatjuk, mely közel sem nyújt olyan felhasználói élményt, mint például az androidos variánsa.

A szolgáltatás kicsit más jellegű, mint a Facebook vagy épp az iwiw, itt elsősorban nem arról van szó, hogy gyűjteni kell az ismerősöket és aztán böngészhetjük az adatlapokat, bár mindkettő megtalálható a foursquare-ben is. A dolog inkább akörül forog, hogy az emberek éppen hol vannak, illetve hol voltak. A mobiltelefonos klienst használva egy-egy helyre megérkezve "becsekkolhatunk", azaz bejelentkezhetünk, mely információ alapvetően csak ismerőseinkhez jut el, de ha igényünk van rá, Facebookon vagy Twitteren keresztül akár automatikusan világgá is kürtölhetjük, hogy mi épp egy kocsmában múlatjuk az időt. Mivel a szolgáltatást alapvetően okostelefonokra tervezték, elméletileg tényleg csak olyan helyre jelentkezhetünk be, ahol épp vagyunk, a mobiltelefon a GPS-adatok, az elérhető WiFi hálzóatok és a cellainformációk alapján csak a ténylegesen közelünkben lévő helyeket mutatja, tehát Budapestről egy barcelonai étterembe elvileg nem jelentkezhetünk be, bár hibák vannak, ezért nálam még ilyen is előfordult, de erről kicsit később. A bejelentkezésekért pontok és úgynevezett badge-ek járnak (értelmező kéziszótár a keretben, jobbra), de rengeteg más dologra is használható a foursquare; ezekről lesz szó a következő oldalakon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés