MWC: Sony Ericsson X1: Windows most először

Hirdetés

Megkezdődtek a barcelonai Mobile World Congress első bejelentései, s rögtön egy igen meglepő hírrel kezdjük a sort: a Sony Ericsson ma hét új modellt mutatott be, de mind között a legnagyobb dobás az X1 névre keresztelt eszköz.

Az X az Xperia szóból jött, ezzel demonstrálja a gyártó, hogy a fejlesztések célja mostantól a felhasználói élmény javítása. Minden más a háttérbe szorul, bár megemlítették még a formatervezést is, mint fontos területet. Az X1 teljesen váratlanul jött, abszolút a semmiből bukkant fel, házon belül sem vetélytársa, sem előzménye nincsen. Arra a kérdésre, hogy ez egy új sorozat lesz-e a Sony Ericsson modellpalettáján, az illetékesek kitérő válaszokat adtak.

Az X1 egy 3 inches, WVGA kijelzős (800x480 pixel), Windows Mobile 6.1-es operációs rendszert futtat, természetesen érintőképernyős. A készülék kezelőszerve összecsukott állapotban egy optikai érzékelő, amelyen ujjunkat mozgatva vezérelhetjük a kurzort, szétcsúsztatva pedig egy teljes QWERTY gombsor, amire nagyon büszkék voltak a gyártónál, mivel jókorák a billentyűk és elég sok helyet is hagytak köztük.

Tudásra annyi biztos, hogy HSDPA, WLAN, aGPS, Bluetooth is lesz a készülékben, a hátulján 3,2 megapixeles, autofókuszos optika dolgozik. A memória 400 megabájtos, ez microSD kártyával bővíthető. A kezelőfelület első blikkre egy WM 6.1 PPC verzió, amely egyedi skint kapott. A készülék csak 2008 második felében kerül piacra.

A sajtótájékoztatón a legtöbb résztvevő arra várt magyarázatot, hogy miért nem Symbian alapú az eszköz, de konkrét indokokat nem hallottunk. Azt próbálták sulykolni a szervezők, hogy nem a platform a fontos, hanem a felhasználói élmény, de több elemző is csalódottnak látszott a konkrétumok hiánya miatt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés