MWC: év végén jön a modu

Modu... négy betű, egy szó, melyet érdemes lesz mindenkinek megjegyezni, ugyanis könnyen lehet, hogy a készülék megváltoztatja a mobiltelefonokról alkotott véleményünket.
A barcelonai Mobile World Congress-en a legnagyobb, nyolcas számú épület előtt egy jópofa reklámmal találták szembe magukat a látogatók: egy értelmező kéziszótárra hajazó szöveggel magyarázták a modu szó jelentését. Meg is látogattuk hát a céget, hiszen rendkívül érdekelt minket, hogy mit jelent a koncepció.
Hol is kezdjük... adott egy gyufásdoboz méretű, fekete telefon, rajta aprócska kijelző és hat gomb - ez a modu. A készülék önmagában nem egy nagy durranás, 1 GB-os memória, színes kijelző, lehet vele telefonálni, SMS-t írni, játszani, az akksija pedig úgy 3 óra telefonálást tesz lehetővé. A dolog viszont csak most válik érdekessé: vannak ún. "jacket"-ek, melyek külön akkumulátorral, áramkörrel, kijelzővel rendelkező telefonok, melyekbe belerakhatjuk a modut. Anélkül ugyanis nem lehet őket használni - legalábbis telefonálásra nem.


Ilyen pici a modu

Hogy mire jó ez az egész? A cég vezetői a következőt mondták nekünk: vannak nagyon jó all-in-one mobiltelefonok a piacon, de az összvérmodellekre jellemző módon nem mindegyik szolgáltatásuk száz százalékos. Lehet, hogy valamelyikben nagyon jó a kamera, viszont zenelejátszásra nem az igazi, stb. A modu ezen segít a jacketek segítségével, az egyikkel lehet zenét hallgatni, a másik alkalmas navigációra, a harmadik mondjuk egy 8 megapixeles, optikai zoomot rejtő fényképezőgép, a negyedik egy QWERTY billentyűzetes, e-mail klienssel és webböngészővel ellátott darab, a sort pedig sokáig lehet folytatni, a lehetőségek szinte végtelenek. A modu leendő tulajdonosainak tehát nem kell majd mindenhova egy fél tonnás dögöt cipelniük, elég, ha a modu náluk van, a jacketeket pedig folyamatosan cserélgethetik.

Képzeljük el a következő, elsőre kicsit idillikusnak tűnő szituációt. Reggel felébredünk, az ébresztőórában ott a modunk, teljesen feltöltve. Kihúzzuk, kivisszük a konyhába, majd berakjuk az ottani dokkolóba, ami szépen lerántja rá a friss e-mailjeinket, miközben hallgatjuk a rádiót. A kocsiba beülve a kis gépet berakjuk a rádióba, ami természetesen kihangosítóként is szolgál, sőt, navigál. Munkahelyünkön átrakjuk a modut egy QWERTY billentyűzetes, HTC-szerű készülékbe, dolgozunk vele. Munka után elmegyünk futni, modu bele egy ütésálló jacketbe, ami zenét is játszik. Este egy elegáns, 3 megapixeles jacketben visszük magunkkal a céges buliba.
Ez tehát a modu lényege: ne vigyünk mindent magunkkal, csak azt ami kell, az viszont legyen száz százalékos. Maga a modu tulajdonképpen csak egy telefon, amin rajta vannak az adataink és fájljaink, a többi tulajdonságot már a jacketek adják. A bemutató után persze fel is tettük a kérdést: igen ám, de mennyibe kerül ez? A választól leesett az állunk: az alap modu és két jacket kerek 200 euróba fog kerülni (előfizetéssel), egy átlagos jacket ára 40-60 euró között fog mozogni (ebbe a kategóriába tartozik mondjuk a QWERTY billentyűzetes vagy a zenelejátszós modell), a legdrágább pedig 100 euró lesz, ennél magasabbra nem mennek (ennyi lesz egy durva kamerás darab).

Az előadáspn az dzsekikről azt hittük, hogy bemutató darabok, melyek nem működnek, úgyhogy sorra fennakadt a szemünk, mikor a hölgy berakta a modut valamelyikbe, amelyik működött. Sajnos azért dummy modellek is akadtak, ilyen volt a 8 megapixeles, optikai zoomos fényképező, a biciklis GPS, az asztali képkeret/kihangosító, valamint az autós rádió. Működés közben csodálhattunk meg viszont egy zenei modellt, egy QWERTY billentyűzetes, nagy kijelzővel rendelkező vázat, egy középkategóriás (3 megapixel, autofókusz) fényképezős köpenyt, egy joggingoláshoz tervezett, giroszkóppal felvértezett darabot, valamint egy asztali zenevázat, mely megdöbbentően jó minőségben szólt.
A modu 2008 végén érkezik meg az üzletekbe. A gyártó jelenleg is gőzerővel dolgozik azon, hogy megnyerjen magának pár nagyobb céget, hogy bővíteni tudja a jacket-kínálatot. Az biztos, hogy a GPS-képes kiegészítőket a Magellan gyártja, több cégnév nem hangzott el. Nem túl jó hír viszont, hogy jelenleg mindössze három szolgáltatóval sikerült megállapodniuk (egy izraeli, egy orosz, valamint egy olasz operátorról van szó). Kártyafüggetlen verzió lesz, azt viszont még nem tudni, hogy mikor.

A készülékről és a jacketekről további információk a gyártó weblapján érhetők el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés