Hirdetés

MWC 2023: Otthon is cserélhető akkumulátorral jött meg a Nokia G22

Azért egy fokkal bonyolultabb, mint egy levehető hátlapos megoldás, de néhány perc alatt megoldható a csere.

A HMD-nél (amely a Nokia okostelefonok gyártója) egy ideje már fókuszban van a fenntarthatóság. Ez eddig az újrahasznosított csomagolásban, a töltő elhagyásában (ajjaj), a relatív hosszú szoftveres támogatásban és a készülékek általános strapabíróságában öltött testet. Most azonban újabb frontot nyitnak azzal, hogy a telefonok leginkább degradálódó alkatrészét, az akkumulátort is cserélhetővé teszik.


[+]

Az új G22 egy középkategóriás telefon, amely 6.52 inches, de csak HD felbontású, 90 Hz-es kijelzőt kapott. Ezt Gorilla Glass 3 védi, az előlapi kamera egy felső bevágásban, 8 megapixeles felbontással dolgozik. A hardver lelke egy Unisoc T606-os chipset, vagyis az 5G-nek búcsút mondhatunk. A készülékház IP52-es minősítésű, a hátlap 100%-ban újrahasznosított műanyagból készül. A képalkotást papíron három kamera szavatolja, de az 50 megapixeles főkamera mellett ülő két szenzor csak 2-2 megapixelre képes mélységdetektálás és makrók kapcsán.


[+]

A hátlap alatt 5050 mAh-s akkumulátor lakik, amit 20 wattos sebességgel lehet tölteni. A G22 tehát önmagában nem egy különleges termék, ám a Nokia az iFixittel közösen kínál otthoni telepcserére lehetőséget. Nem csak az akkumulátor, hanem a kijelző és a töltőcsatlakozó is házilag javítható, ha az ügyfélnek valamiért erre szüksége van, akkor a megfelelő alkatrész mellé kap egy kis készletet is, amivel a művelet megoldható. Természetesen ellátják a megfelelő útmutatóval is, a sajtóbemutató Adam Ferguson, a HMD termékmarketing-vezetője úgy cserélt 5 perc alatt akkumulátort a G22-ben, hogy közben meg is tartotta a prezentációt. Lényegében egy gitárpengetőre hajazó műanyag bigyóval kell körbeszaladni a hátlap mellett, hogy aztán az leszedhető lehessen, majd a megfelelő csavarhúzóval pár helyen ki kell szedni a csavarokat, félrehajtani néhány panelt, aztán már hozzá is férünk a telephez.


[+]

Ez a megoldás illeszkedik az EU fenntarthatósági törekvéseiben helyet kapó otthoni szerelhetőséghez, az iFixit partnersége pedig marketingszempontból is jól jön a Nokiának. Az is előnye ennek a megoldásnak, hogy ha az ügyfél mégsem szeretne egyedül nekiállni a feladatnak, akkor a Nokia szervizpartnerei is jóval rövidebb idő alatt meg tudják oldani a feladatot, amely akár helyben is megvárható. A G22 a többi olcsó Nokiához hasonlóan két éves Android frissítést és három évnyi biztonsági csomagot kap majd, ezt azonban valamelyest árnyalja, hogy a készülék még a 12-es Androiddal lép piacra. Ennek okairól a HMD azt mondta, hogy amikor a telefon fejlesztése megkezdődött, akkor még erre optimalizáltak mindent.

A G22 itthon 4/128 GB-os verzióban kerül forgalomba, ára 80 ezer forint lesz. Az iFixitről megrendelhető szerelőkészlet 5 eurót kóstál, az akkumulátor 30 euróba kerül, a töltőcsatlakozó ára pedig 25 euró. Két színben lép piacra a készülék, szürke és kék árnyalatban lesz elérhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés