MWC 2023: Hatalmas a Lenovo csúcstáblája

14,5”-es kijelzővel, mágneses billentyűzettel és tollal jön a Lenovo Tab Extreme.

Januárban a CES-en már bemutatták, mi pedig online sajtótájékoztatón láthattuk a Lenovo Tab Extreme-et, részletes specifikációkat is ismerünk, írtunk is róla a bemutatót. Az MWC-n ott volt élőben is a gép már, így végre volt szerencsénk élőben is megnézni és megnyomkodni, sőt a körülbelüli árat (1200 euró) is kiderítettük. Már csak azt nem tudta nekünk megmondani senki a standon, hogy mikortól lehet majd megvásárolni az öreg kontinensen, csak annyit, hogy valamikor a nyár folyamán. A CES-en anno azt mondták, hogy júniusban már meg lehet vásárolni a gépet.

Bog és kezében az Android 13-as Lenovo Tab Extreme.
Bog és kezében az Android 13-as Lenovo Tab Extreme. [+]

Az biztos, hogy az európai vásárlók is megkapják a 14,5”-es OLED kijelzővel szerelt tablet mellé a mágneses támaszt, a mágneses billentyűzetet és a mágnesesen a Tab Extreme oldalára vagy hátára is rátapadó érintőceruzát. Az pedig külön piros pont a Lenovo mérnökeinek, hogy a tablet aljára is tapad a ceruza, így ha a tokot összecsukjuk, belülre kerül, védett helyre, nem pedig kívülre, mint az iPad Pro esetén. A mágneses támaszt és billentyűzetet levenni és felrakni nagyon könnyű, a hátlapon pedig pogo pines csatlakozókon keresztül kommunikál a kiegészítő a Tabbal, így nem kell párosítással vagy egyébbel sem foglalkozni. A billentyűút a kiegészítőn rövid próbánk alapján kényelmes, az IdeaPad laptopok szintjét hozza érzésre, összecsukva pedig 1,5 kilogramm az egész, szóval hordozhatóságában sem sérül az eszköz. A billentyűzet amerikai angol kiosztású volt a bemutatón, van alatta egy méretes multitouch érintőfelület, vannak funkciógombok és van háttérvilágítása is. Az egyelőre kérdéses, hogy a magyar piacra német kiosztással érkezik-e majd és csak a szoftver kezeli a magyar karaktereket, vagy natív magyar lesz a billentyűzet is.

A billentyűzetben nincs külön csatlakozó, energiát is a Tab Extreme 12 300 mAh-s akkumulátorából kap.
A billentyűzetben nincs külön csatlakozó, energiát is a Tab Extreme 12 300 mAh-s akkumulátorából kap. [+]

A Tab Extreme-en alapból két USB-C csatlakozó van a jobb oldali rövidebb szélen, ezek közül az egyik 2.0-s, a másik 3.2-es Display Port, adott az OTG képesség rajtuk és töltőként is funkcionálhatnak. A tablet maga egyébként 68 wattot vesz fel a gyári töltőről, ezt is adja a Lenovo majd a termékhez, azt mondták.


Összesen nyolc hangszóró van a táblában, adott a Dolby Atmos támogatás. [+]

A szoftver Android 13, MediaTek Dimensity 9000, 12 GB LPDDR5X RAM és 256 GB UFS 3.1-es tárhely által meghajtva. A kezelőfelület a Lenovo saját fejlesztése, nincs vészesen túlrajzolva, eléggé letisztult és asztali felülethez hasonló. Ugyanakkor a klasszikus táblagépes Android-elrendezés és az asztalibb környezet között a váltás a demókészüléken látottak alapján nehezebb, mint mondjuk a Samsung DeX megoldása, a Tab Extreme-en a beállítások között kell kutakodni, nincs gyorskapcsoló.

[+]

Van viszont egy előre telepített alkalmazás, aminek segítségével Windows PC-ket lehet összekötni a táblával, utóbbit másodlagos kijelzőként használva. Van lehetősége a felhasználóknak vezetékmentes és vezetékes kapcsolattal is kiegészítő kijelzőként használni a Tab Extreme-et, és a kiegészítőit.


[+]

Amit még érdemes megemlíteni, hogy a magas ár mellé három + egy évnyi szoftveres támogatást ad a Lenovo. Ez azt jelenti, hogy három Android-főverziót és plusz egy évnyi biztonsági frissítést fognak a Tab Extreme-hez elérhetővé tenni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés