MWC 2022: Fizikai QWERTY billentyűzetet kínál a Planet Computers

Vagy igény szerint bármilyen kiosztásút, de a lényeg, hogy az Astro Slide okostelefonból egy komplett klaviatúrát elő lehet csúsztatni.

Hirdetés

A brit Planet Computers a ShowStoppersen mutatta meg az Astro Slide 5G-t, ami a sikeres Indiegogo kampány után már gyártásba is került. Tény, hogy sokaknak hiányzik a fizikai QWERTY billentyűzetes opció a piacról, nem garantált, hogy az Astro Slide lesz a megoldás, de érdekes koncepció és minden létező billentyűzetkiosztás elérhető, természetesen a magyar is. Az eszköz nem kicsi, de a 172,4 x 76,5 x 18,7 milliméteres méret és 325 grammos tömeg ebben az esetben azért indokolt.


[+]

A programozható okosgombokkal, fényérzékelő alapján szabályozott háttérvilágítással, alkalmazásváltó gombbal és minden extrával felszerelt fizikai billentyűzetet leszámítva a készülék egy szimpla androidos okostelefon, egészen meggyőző specifikációval, amiben benne van az 5G, az NFC, jack csatlakozó, két Type-C port, ujjlenyomat-olvasó, 10 wattos Qi töltés és a sztereó hangszórók.


[+]

A 6,39 hüvelykes AMOLED panel FHD+ felbontást kínál, kameralyuk nincs, mivel a maradék káván elfért a 13 megapixeles szelfiegység. Hátul egy 48 megapixeles Sony szenzor dolgozik, a rendszer alapja pedig egy Dimensity 800-as szett 8 GB RAM-mal és 128 GB bővíthető belső tárhellyel. A készüléken egyelőre a fejlesztés alatt használt Android 11 fut, így is szállítják az eszközt, de folyamatban van az Android 12 optimalizálása, illetve a jövőben várható a Sailfish, a Linux Debian és Linux Kali támogatás.


[+]

A felhasználói felület fel van készítve a billentyűzetes bevitelre, a gyártó saját alkalmazásokat, például jegyzet appot is kínál, a használat pedig meglepően kellemes. A billentyűzetet egy határozott csúsztatható mozdulattal lehet előszedni, a szerkezet masszívnak és strapabírónak tűnik, a gombok kellően elkülönülnek és megfelelő billentyűutat járnak be. Nagyon könnyű megszokni a méreteket, bár nekem csak asztalon opció a klaviatúra használata, két kézzel fogva a felét sem érem a gomboknak.


[+]

A Planet Computers alapvetően PDA-kat és kommunikátorokat gyárt, ebben van gyakorlatuk, de az integrált billentyűzettel rendelkező okostelefon is ígéretes, már, ha valaki pont ilyesmire vágyik. A brit cég Magyarországra is szállít, választható magyar billentyűzetkiosztás, mindezért pedig bruttó (itthoni adóterhekkel együtt) 874 fontot kell átutalni, ami aktuális árfolyamon 323 ezer forintra jön ki.

Előzmények

Hirdetés