MWC 2019: 5G-s zsebwifit is hozott a Huawei

Egyértelműen a Mate X volt a főattrakció a Huawei barcelonai rendezvényén, noha a kevésbé látványos, de a sokkal inkább hasznos innovációk vonalán természetesen az 5G-re alapozva is érkezett új termék. Egyelőre egyszerűen Huawei 5G Mobile WiFi néven fut az eszköz, bizonyára lesz majd néhány verziója a hálózati támogatás függvényében, amiket kódokkal jelölnek majd.


[+]

A lényeg nyilván az, hogy a Huawei, amely most már a világ vezető hálózati beszállítója, óriási erőket fektet abba, hogy az 5G-ben még donimnánsabb legyen, plusz megpróbál függetlenedni a főleg amerikai illetőségű komponensgyártóktól, mint amilyen a Qualcomm. Már tavaly bemutatták a saját 5G modemjüket, amelynek Balong 5000 a neve, ezt teszik a Kirin chipsetek mellé is majd a jövőben.


[+]

Erre épül a hordozható router is, amely egyelőre csak egy mockup, van neki kis kijelzője, a WiFi 6-os szabványt is támogatja, hogy az 5G sebességet tényleg ki lehessen használni, plusz a Huawei meg tudja oldani, hogy a 4G és 5G hálózatok sebességét összefogja, így az elméleti sebességmaximum 4,6 Gbps, ami a mai ismereteink szerint mindenre elég, még 8K felbontású streamingre is. Egyelőre nem tudni, hogy mekkora akkumulátor lesz a kis szerkezetben, de az 5G adatátvitel energiaigénye némiképp magasabb, mint amit a 4G kér.


[+]

Ez a mobil router viszont nem olyan aprócska, úgyhogy a bemutatón az is elhangzott, hogy más termékeket is lehet róla tölteni, olyan verzió is készül, ahol a router teteje vezeték nélküli töltőpadként is funkcionálhat. Árakat egyelőre nem tudunk, a megjelenési dátumot pedig nem is firtattuk, hiszen ez majd akkor lesz aktuális, ha lesznek kereskedelmi célú, működő 5G hálózatok itthon is.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

Hirdetés