MWC 2017: Galaxy Tab S3 és Galaxy Book

Előre lehetett tudni, hogy az S8 nem lesz jelen az MWC-n, későbbre tervezik a bemutatását. Viszont cserébe a Samsung elirigyelte a Huawei tavalyi produkcióját (ami a MateBook nevű 2in1 bemutatásáról szólt) és ők is hoztak most egy ilyen gépet, illetve a sima tabletes portfólió is új elemmel bővült. A Galaxy Tab S3 és a Galaxy Book is a prémium szegmensben próbál majd szerencsét.

A Tab S3 egyféle méretben jön, a 9,7 inches, 2048 x 1536 pixeles pixeles Super AMOLED kijelző köré épített gép állati vékony, mindössze 6 mm-es házban üldögél, aminek az az érdekessége, hogy a körbefutó keret fém, a hátlap pedig üveg. Légies, mégis masszív és minőségi benyomást kelt, a WiFi-only verzió 429 grammos tömegét pedig csak 5 grammal dobja meg, ha SIM-et is szeretnénk beletenni. Minden ilyen ultravékony masinánál az az elsődleges kérdés, hogy az üzemidővel mi újság, a Tab S3-ban egy 6000 mAh-s akkumulátor lakik, amit gyorstöltéssel tudunk formában tartani.


[+]

A hardver is megfelel a kor elvárásainak, Qualcomm Snapdragon 820-as chipset, 4 GB RAM és 32 GB belső tárhely jár hozzá, a hátlapra 13 megapixeles kamera került, a kijelző felett 5 megapixeles a felbontása a szenzornak. Hátulra még vakut is raktak, ami a tabletek mezőnyében elég ritka. Szintén elég menő, hogy már négy hangszórón át ömölhet kifelé a zaj, ezt a nemrég felvásárolt harman/kardon égisze alá tartozó AKG-vel együtt hozták össze, ráadásul ahogyan forgatjuk a gépet, úgy változik meg sztereó hangzás orientációja is. A zenei teljesítmény 0,64 W hivatalosan, gyors próbánk szerint tényleg nem szól rosszul a szett.


[+]

A rendszer Android, abból is a 7.0, nyilván a Samsung saját felületével megloccsantva, amiben rengeteg olyan funkció akad, amit a mellékelt S-Pen segítségével tudunk kihasználni. Rajzolhatunk a lezárt kijelzőre gyorsan (és ezeket persze el tudjuk menteni és később editálni), megmaradt a körkörös gyorsmenü, van elég korrekt festő app, saját jegyzetelő szoftver, bekerült a funkciók közé a Samsung Flow (különböző Samsung eszközök közötti szinkronizáció), a hardver pedig elég erős ahhoz, hogy 4K HDR filmeket nézhessünk rajta. Az előlapra tett gomb ujjlenyomat-olvasóként is működik. A Tab S3-hoz lehet majd kapni gombsort is, ami nem Bluetooth segítségével kapcsolódik, hanem egy dedikált csatlakozón át, így magában a gombsorban nincs is akkumulátor, lemerülni nem fog.

A másik masina már két méretben lesz elérhető, a Galaxy Book 10,6 és 12 hüvelykes képátlóval is megvehető lesz. Előbbiben csak egy TFT kijelző található 1920 x 1080 pixeles felbontással, utóbbi 2160 x 1440 pixelt jelenit meg és Super AMOLED panelt kapott. Nem csak ebben tér el a két változat, hanem hardveres különbségek is akadnak, a kisebbik gép 2,6 GHz-en ketyegő Intel Core m3 processzort, az erősebb eszköz Intel Core i5-öt kapott, ami már 3,1 GHz-es órajelen működik. A memória 4 GB a gyengébb változatban, de 8 GB is lehet a combosabb masinában, a belső tárhely pedig a kisebbik gépnél 64, illetve 128 GB-os eMMC, a másik esetben viszont 128, vagy 256 GB-os SSD-t jelent.


[+]

A 10,6 hüvelykes modell 640-650 grammot nyom (függően attól, hogy kérünk-e bele SIM helyet), a méretesebb változat már 754 grammos tömeggel büszkélkedhet, de ez sem túl sok, ha azt nézzük, hogy ebben már a billentyűzet is benne van, ami mindkét esetben jár a Galaxy Bookhoz. Mindkét eszközön van microSD bővítés, a kisebb gép egy, a másik két USB Type-C csatlakozót vonultat fel. Hátlapi kamera (13 megapixel) csak a drágább eszközre jutott, de a kijelző felett mindkét termék fel tud mutatni egy 5 megapixeles optikát. Állítólag akármelyik eszközt is választjuk, az üzemidő 10 óra körül alakul majd.


[+]

A gombsor háttérvilágítást kapott, a billentyűk 1,5 mm-es úton járnak lenyomásuk során, akkumulátor azonban nincs ezekben sem, mert itt is dedikált csatlakozón keresztül kommunikálnak az alapgépekkel. A gombsorral együtt érkező tok pedig többféle állásban képes megtámasztani a gépeket, ilyenkor a klaviatúra az asztal felé néz, de automatikusan inaktívvá válik és karcálló, tehát elvileg nem lesz baja. Értelemszerűen mindkét gépen teljes értékű Windows 10 fut, amiben az a buli, hogy a Microsoft és a Samsung megoldotta, hogy az S-Pen használata is ugyanolyan élmény legyen, mint Androidon. Például simán lehet vele dolgozni a Photoshopban.

Az S-Pen ugyanis megújult, most már tényleg akkora, mint egy normális toll, nem kell tölteni, nincs benne akkumulátor. 4096 szintű nyomásérzékelésre képes, de ami új, hogy kezeli Android és Windows esetén is azt, hogy a 0,7 mm-es hegynek milyen a dőlésszöge, emiatt tényleg olyan hatást eredményez, mint egy igazi toll. A Samsung szerint ezt roppantul fogják értékelni a művészek. Az S-Pen a Galaxy Tab S3 és a Galaxy Book dobozában is gyárilag benne lesz.

A Samsung tehát frissítette a táblagépes kínálatát egy csúcsmodellel (fém keret, üveg hátlap, négy hangfal, erős hardver) és hozott két PC-t a 2in1 kategóriába. Mivel a magyar piacról már évekkel ezelőtt kivonult a Samsung notebook üzletága, ezért kérdéses, hogy itthon meg fog-e egyáltalán jelenni a Galaxy Book, hiszen valószínűleg elég borsos ára lesz, ezért az egyébként sem nagy hazai piacnak is csak egy szűk szegmensét tudná megkaparintani. És lehet, hogy ezzel nem akarnak majd vesződni (magyar kiosztásos gombsort gyártani, supportot adni egy Windows 10-es eszközhöz), de még nem dőlt el semmi.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákEuStock.euTelekom

Azóta történt

  • MWC 2017: Nosztalgiáztunk az új Nokia 3310-zel

    Sokak szerint ellopta a show-t a cég azzal, hogy újraélesztette a régi klasszikust. A Snake megújult, ahogy az egész telefon is jobb lett, de nem okos. Íme a hands-on videó.

  • Samsung Galaxy Tab S3 - mesterhármas

    Két év telt el a Samsung Galaxy Tab S2 9.7 megjelenése óta, az utód pedig minden tekintetben tartja a színvonalat az aktuális elvárásoknak és trendeknek megfelelően.

Előzmények

Hirdetés