MWC 2015: Új fejezet a Samsung történetében

Komoly változásokra számított a szakma a Galaxy S6 és az S6 Edge premierjével, és bizony a Samsungnál is úgy gondolták, hogy a 2015-ös MWC-n apait-anyait bele kell adni, hogy a csökkenő profitok tendenciáját megfordítsák. Ezúttal nem volt nagyzenekar, és a show sem húzódott el túlzottan, az Unpacked esemény hűvös profizmussal zajlott le, de azért a nagy riválisnak is járt egy-két fricska.


[+]

A Galaxy S6 első és legfőbb tulajdonsága, hogy a készülék mérete nem nőtt, hanem csökkent: a Galaxy S5 142 x 72,5 x 8,1 milliméteres háza az S6 esetében 143,4 x 70,5 x 6,8 milliméterre redukálódott, a készülék tömege pedig 145 grammról 138-ra zsugorodott úgy, hogy a készülék oldalait minőségi alumínium keret veszi körbe, elöl-hátul pedig Gorilla Glass 4-es üveg védi az eszközt a fizikai behatásoktól. Ennek az egyik hozadéka, hogy a hátlap alatti akkumulátor immár nem cserélhető, emellett a vízálló kivitelről is le kell mondani.


[+]

Hardveresen a legfontosabb változás a 14 nanométeres csíkszélességű nyolcmagos rendszerchip, a hivatalosan meg nem nevezett Exynos 7420, amely 4 darab Cortex-A53-as és 4 darab Cortex-A57 processzormagot tartalmaz a big.LITTLE architektúra szerint, ARMv8-as utasításkészlettel. No nem az új SoC ténye a lényeges, hanem az, hogy az S6 és az S6 edge csak és kizárólag az említett chipsettel startol el, így nem lesz egy S készüléknek többféle hardveres felhozatala. A Samsung a 20 nanométeres Exynos elődökhöz képest jóval komolyabb teljesítményt ígér, jelentősen takarékosabb fogyasztás mellett. RAM-ból 3 gigabájt jár, méghozzá a friss LPDDR4 típusból.


[+]

A belső tároló is gyorsult a héten bejelentett UFS 2.0-s technológiának köszönhetően. A Samsung Galaxy S6 és S6 edge variánsa egyaránt 32, 64 és 128 gigabájtos változatban lesz megvásárolható, microSD bővítési lehetőség nélkül. Más kérdés, hogy a friss TouchWiz verzió jóval kevesebb előre telepített alkalmazással érkezik az elérhető szabad tárhely maximalizálása érdekében. A fenti tulajdonságok után talán nem meglepő: az S6 akkumulátormérete is csökkent az elődhöz képest, méghozzá 2800 milliamperóráról 2550-re, azonban az alacsony fogyasztású SoC-nak, az AMOLED kijelzőnek és a szoftveres optimalizációnak hála a Samsung jobb üzemidőt ígér az elődnél. Az S6 és az S6 edge alapból támogatja a vezeték nélküli töltést WPC és PMA szabványok szerint, USB-kábellel pedig 10 perc alatt akár négyórás használatra elegendő energia rakható a telepbe.


[+]

A kamera frontján a legfontosabb változás az optikai képstabilizátor megjelenése, amúgy a hátlap síkjából az f/1,9 fényértékű kameralencse a korábbiaknál jobban kiemelkedik. Az új szenzornak köszönhetően a Samsung jelentősen világosabb esti képeket ígér, de a videofelvételeknél is jobb minőségre lehet számítani a kézremegések kiküszöbölésével. A szoftver is fejlődött, a professzionális móddal számos kézi beállítás elérhető. Visszatér az élő HDR opció, az autófókusz az ígéretek szerint pedig még a korábbiaknál is gyorsabb lesz. A szelfikamera 5 megapixelesre nőtt, ugyancsak f/1,9-es fényértékkel. A kezdőképernyő gomb kétszeri megnyomása eddig az S Voice-ot indította, mostantól viszont a kameraszoftvert futtatja, méghozzá 0,7 másodperc alatt.


[+]

Szoftveres oldalról az Android 5.0.2-es alapokon nyugvó TouchWiz verzió a letisztultság jegyében született, így a világos hátterek előtt megjelenő felület átláthatóbb, a funkciótípusokat pedig bizonyos színek jelölik, a híváshoz kapcsolódókat például zöld hátterűek. A legtöbb samsungos alkalmazás eltűnt, felkerült viszont a Microsoft irodai szoftvercsomagja, és minden vásárolónak 100 gigabájt tárhely jár a OneDrive felhőszolgáltatásában. Ugyancsak a szoftveres részhez tartozik a telefonnal való fizetés rendszere Samsung Pay név alatt, amelyhez a VISA és a MasterCard mellett számos partner csatlakozott, erről később még részletesen beszámolunk. A TouchWiz egyébként mostantól témázható, úgyhogy akinek az aktuális megjelenés nem tetszik, az lecserélheti.


[+]

Nem lenne az S6 Samsung készülék, ha nem a kijelző lenne a főszereplő, és szerencsére az 5,1 hüvelykes, QHD, azaz 1440 x 2560 pixeles SuperAMOLED megjelenítő minden igényt kielégít. A képpontsűrűség már-már elképesztő, 577 ppi-sre nőtt, a maximális fényerő pedig magasabb, mint valaha, de a kalibrációs sémákról sem kell lemondani.

A készülék az első 20 piacon április 10-től lesz megvásárolható (az első szerencsés régiókat a Samsung munkatársa nem tudta a Mobilarena stábjának megerősíteni), és arany, kék, fekete és fehér színekben lesz megvásárolható.

MWC utazásunkat támogatta az Alcatel One Touch és a mydlink HomeAlcatel One Touchmydlink Home

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés