MWC 2014: Megérkezett a Galaxy S5

A Samsung egy nagyszabású sajtótájékoztató keretein belül mutatta be a Galaxy S széria ötödik tagját. A készülék formaterve nem sokban változott az elődhöz képest, a dimenziókat tekintve is alig lett nagyobb az újdonság a maga 142 x 72,5 x 8,1 milliméteres méreteivel, míg a kijelző 5,1 hüvelykesre hízott. A tömeg tekintetében nagyobb az eltérés, az új csúcsgép 15 grammal nyom többet a Galaxy S4-nél a maga 145 grammjával. Fontos újítás, hogy a készülék megfelel az IP67 szabványnak, azaz korlátozottan víz- és porálló házzal rendelkezik.

Samsung Galaxy S5
[+]

A kijelző 1080 x 1920 képpontos felbontással rendelkezik, a pixelsűrűség így 432 ppi. A panel Super AMOLED technológiát használ, a képet automatikusan kalibrálja a rendszer a fényviszonyoknak megfelelően. A főképernyő gomb felett, a képernyőbe építve egy ujjlenyomat-leolvasó került, mely különféle biztonsági funkciókat lát el, a kijelző feloldásától elkezdve a PayPal alapú mobilfizetésig. A hátlap finom mintázattal rendelkezik, fekete, fehér, kék és arany kivitelben kerül piacra.

A hátlapi kamera 16 megapixeles, 0,3 másodperc alatt képes fókuszálni, fejlett HDR-képességekkel rendelkezik, a selective focus funkcióval a felhasználó választhatja ki a fókuszálási területet, elhomályosítva az adott objektumon kívüli elemeket. Érdemes megjegyezni, hogy videót akár UHD (3840 x 2160 pixel) felbontásban is tud rögzíteni 30 fps mellett. A vaku szomszédságában egy pulzusmérő is található. Az előlapi kamera 2 megapixeles felbontású képeket tud lőni.

Samsung Galaxy S5
[+]

A hátlap alatt egy Snapdragon 800 lapka duruzsol (legalábbis a kiállított példányban, a specifikáció Snapdragon 801-ről regél), mely egy négymagos, magonként 2,5 GHz-en ketyegő Krait processzort és egy Adreno 330 grafikus gyorsítót tartalmaz, a RAM mérete 2 GB. A belső tárhely kapacitása 16 vagy 32 GB, mely microSD kártyával is bővíthető. Hardveres téren tehát nincs nagy előrelépés, a sebességgel viszont nem volt gond, a Galaxy S5 folyamatos működést produkált a pár perces teszt során (zárójeles megjegyzés: futtattunk egy AnTuTu Benchmarkot, az eredmény 35634 pont) A telefon 4.4.2-es Androidot futtat, melyre egy saját felhasználói felületet húzott a Samsung. A grafikai eltérések és a hozzáadott funkciók mellett egy rakás extra szoftverrel is bővült így az alap Android. Ilyen például az S Health fitneszapp, a Kids Mode gyermeksarok és az ujjlenyomattal aktiválható Private Mode, mellyel appokat és fájlokat zárhatunk el illetéktelenek elől.

Samsung Galaxy S5
[+]

Adatkommunikációs szempontból szintén nem lehet belekötni a készülékbe. A WiFi (a/b/g/n/ac, HT80 sebesség, MIMO támogatás) mellett Bluetooth 4.0, NFC, infraport és a-GPS is található a Samsung újdonságában. Az LTE-támogatás is adott, negyedik generációs hálózaton lógva legfeljebb 150 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebességre számíthatunk. A Download Boostert aktiválva letöltéskor a WiFi- és a mobilhálózat egyaránt dolgozik, így rövidítve a hátralévő időt.

A hátlap alatt egy 2800 mAh kapacitású akkumulátor lapul, egy feltöltéssel 390 órányi készenlétre és 21 órányi beszélgetésre képes az újdonság. A Galaxy S5 április 11-én kerül piacra, egyszerre majdnem 150 országban lehet majd megvásárolni a telefont. A magyarországi árról és a premier dátumáról egyelőre nincsenek információink.

Azóta történt

Előzmények