MWC 2014: A Huawei inkább felhasználói élményt adna, mint hajlított kijelzőt

A barcelonai MWC-n lehetőségünk nyílt beszélgetni a Huawei közép-kelet európai regionális igazgatójával, aki készségesen válaszolgatott a kérdésekre. Yanmin Wangtól rögtön elsőre azt kérdeztem, hogy még mindig jó ötletnek tartja-e, hogy a Huawei a felsőbb kategóriás telefonjaiban saját fejelsztésű SoC-t használ, ami bizony azzal jár, hogy bár a hardver erős, mégis viszonylag kevés alkalmazást optimalizálnak rá a fejlesztők.

A P7-ben már új processzor lesz Mali GPU-val, hangzott a válasz és csak utána eszméltem, hogy ezzel gyakorlatilag újra megerősítést nyert, hogy hamarosan jön a P7. A Huawei egyébként nem csak saját SoC-t használ (és fejleszt), hanem a Qualcommal is régóta együtt dolgozik, a nemrég bejelentett G6-ban például ilyen CPU-t találhatunk. Yanmin Wang meggyőződése szerint az új processzorcsalád és a Mali GPU kimondottan jó párost alkot majd, ami megoldja az esetleges erőforrásbeli problémákat.

A Huawei a klasszikus mobiltelefonok terén korábban igen komoly szereplő volt. Éppen ezért pontosan tudják, hogy sokaknak bonyolult lehet akár egy alap Android is, ezért került bele az Emotion UI legfrissebb verziójába az az egyszerűsített felület (Simple UI), ami az Ascend G6-tal egyidőben debütált. A kínai gyártó meggyőződése szerint ez az egyszerű, jól látható interfész megkönnyíti a telefon használatát azok számára, akik idegenkednek az okostelefonoktól azok összetettsége miatt. Bár a nemzetközi rendezvényeken a Huawei általában felsőbb kategóriás modelleket mutat be (hiszen ez tesz jót a márkának), az olcsóbb szegmensben továbbra is dominálni szeretnének. Yanmin Wang szerint ma már egy belépő szintű készüléknek legalább 4 inches kijelzőt, kétmagos processzort és fél gigányi RAM-ot kell kapnia ahhoz, hogy ne érje csalódás a felhasználót. Ugyanakkor azt gondolja, hogy ezt is inkább azoknak merné ajánlani, akik nem vágynak különösebb extrákra és még mindig klasszikus mobilt használnak.

A képen elrejtettük Yanmin Wangot
A képen elrejtettük Yanmin Wangot

Érdekes volt hallani, hogy annak ellenére, hogy tavaly még optimistán nyiltkoztak a Firefox OS jövője kapcsán, most már inkább elzárkóznak attól, hogy a rókás oprendszer köré építsenek telefont. Ennek egyszerű az oka, a Huawei úgy látja, hogy a Firefox OS körül nincs ökoszisztéma, ami miatt sokkal korlátozottabbak a platform lehetőségei, mint akár az Android, akár a WP8 esetében. Bár a Huawei pont a napokban mutatta be a Talkband B1 névre keresztelt, hajlított OLED kijelzővel felszerelt csuklópánt-headset hibridet, ennek ellenére mégsem tervezik, hogy a hajlított kijelzőt telefonban is megoldják. Úgy vélik ugyanis, hogy ez pillanatnyilag csak egy hype, egy marketing által felfújt trend, ami nem nyújt előnyöket a felhasználók számára. A Huawei inkább úgy véli, hogy felesleges ennek a fejlesztésére költeni és a gyártási költségeket megnövelni, inkább a használhatóságot és a folyamatosan növekvő minőség fenntartását tartja fontosabb feladatnak.

Azóta történt

Hirdetés