MWC2009: itt a Palm Pré és odaver

Tegnap bejutottunk a Palm főhadiszállására és találkozhattunk élőben azzal a készülékkel, amiről az egész szakma beszél. Ez a Palm Pré. Amióta bemutatták, már senkit sem érdekel, hogy a Palm mekkora veszteségeket halmozott fel tavaly, már senki sem beszél arról, hogy csődbe fog menni a cég, a Pré egyszerűen annyira komoly cuccnak ígérkezik (és az is), hogy a siker garantált. A Palm neve pedig újra egyet jelent az egyediséggel és az innovációval.

A Pré élőben is meggyőző. A burkolat alatti processzorról nem árultak el sokat, csak azt, hogy a legújabb Texas Instruments fejlesztés dolgozik benne (?), viszont azt a saját szemünkkel láttunk, hogy mennyire gyors. A kijelző multitouch technológiát kapott (emiatt megy az Apple-lel az adok-kapok), a QWERTY gombsor alulról csúszik elő, a töltés pedig indukciós elven is működhet.

Egy hosszabb videón keresztül be is mutatjuk a készülék működését, a lényeg ugyanis ez. WebOS névre hallgat az operációs rendszer, és teljesen más, mint eddig bármi. Valódi multitask rendszerről van szó, láthatóan meg sem rezzent, amikor több böngészőablak, naptár és multimédiás alkalmazások is nyitva voltak. Az alkalmazások között váltani ujjmozdulatokkal, azonnal lehet, ha valamit be akarunk zárni, akkor az adott alkalmazás screenshotját csak fel kell röpíteni az ujjunkkal, és kész.

Iszonyatosan nagy ötlet, hogy a kijelző alsó sorában mindig egy sáv szabadon van, s ide jöhetnek a notifikációk (új email, SMS, stb.), amelyek nem befolyásolják az éppen használt alkalmazás működését, de a júzer a szeme sarkából mégis látja, hogy mi történik a háttérben. A fotók és a weboldalak nagyítása ugyanúgy történik, mint az iPhone-ban, gyors, egyszerű, zseniális. Természetesen van a készülékben mozgásérzékelő, amely villámgyorsan forgatja a képet, az indukciós töltő (neve: Touchstone) pedig állati látványos.

A kis, gumiborítású csonkra egy mágnes húzza rá a telefont, amely rögtön elkezd tölteni. Kipróbáltam, ha nyomkodom a Touchstone-t, akkor nem ráz meg az áram, viszont ha a telefon rajta van, és érkezik egy bejövő hívás, akkor a készülék felemelése egyből kapcsolja is a hívót. Ha hívás közben visszatesszük, akkor pedig kihangosító kapcsol be. A Touchstone opcionális tartozék, külön kell majd megvásárolni.

A webOS rendszer nyitott, a Palm kiadta az SDK-t, tehát innentől kezdve fejleszthetőek alá alkalmazások. Vélhetően sikeres platform lesz, de a gyári szoftverellátottság sem tűnik rossznak. Két hiányosságra derítettünk fényt: egyrészt ebben a készülékben is korlátozásra került a Bluetooth funkció, fájl átvitelre nincs mód, pedig egyébként 2.1-es verziószámú. A másik meglepetés, hogy bár a kamera 5 megapixeles, autofókuszos darab, videót nem képes felvenni. A készülékben viszont van GPS modul is, de érthető módon az ezt kihasználó szoftverről nem esett szó.

Részünkről nagyon várjuk a Pré európai bevezetését, mert Bochaval a prezentáció után csak annyit jegyeztünk  meg, amikor kifelé jöttünk a Palm standjáról, és szemben felbukkant az i-mate épülete, hogy muhaha. És ezt szinte minden Windows Mobile alapú gépre mondhattuk volna...

  • Kapcsolódó cégek:
  • Palm

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés