MWC2019: Szoftvert adna inkább az Emporia az idősek okostelefonjaira

Az idősebbeknek szóló telefonok piacra is elkezdett átalakulni az utóbbi években. Mi is kipróbáltuk a Doro megoldását nemrég, ami egy olyan androidos készülék volt, ahol az egyes funkciókat nagy ikonok, hardveres gombok és lépésről-lépésre haladó magyarázatok kísérték, de az Emporiánál kicsit más irányt vett most a történet. A cég vezetője ugyanis teljesen jól látja, hogy az olyan árérzékeny piacon, mint amilyen a mienk, a nyugdíjasok nemigen fogják megvenni például a TOUCHsmart nevű, egyébként kifejezetten csinos készüléket, mert egyszerűen a több mint 30 ezer forintos ár nem igazodik a jövedelmi viszonyokhoz.


[+]

Pedig a TOUCHsmart jópofa termék, összecsukható kialakítású, a fedlapon is van egy kis kijelző, belül pedig gombokkal és érintéssel is tudunk haladni a menüben. Plusz természetesen jár hozzá dokkoló - ezt rengeteg felmérés igazolta, hogy az idősebbeknek szükséges, egyrészt így könnyebb tölteni, másrészt van egy fix helyen a lakásban. De Magyarországon inkább az a jellemző, hogy a gyerekek levetett okostelefonjai vándorolnak át a nagyszülőkhöz, érintős, régebbi, de alapvetően androidos eszközök, amelyeknek a kezelése nyilván okoz kihívásokat.

Ezen próbál meg segíteni az Emporia egy szoftveres termékkel, ami igazából egy launcher, ami az Androidra ül rá, úgy változtatja meg a telefon menürendszerét, hogy az igazodjon az idősebb korosztály használati szokásaihoz és elvárásaihoz. Elfut egy 4.4-es Androidon is, persze a telepítéshez majd kell némi segítség, de a használathoz talán kevésbé, ugyanis az egész egy szép könyvvel együtt érkezik, amely lépésről-lépésre, szépen illusztrálva mutatja meg a tulajdonosnak az egyes funkciók használatát.


[+]

Az Emporia nyilván elsősorban azzal küzd, hogy miképp tudja ennek az applikációnak a hírét eljuttatni a célcsoporthoz, hiszen nem végfelhasználói üzletekben érdemes ezt népszerűsíteni, hanem inkább olyan helyeken, ahol az idősebb generáció gyakran megfordul és van ideje megismerkedni a lehetőséggel. Az alkalmazást egyébként a Google áruházban is be lehet szerezni 12 euróért, bár egyelőre a magyar fordítás még várat magára, de a cégnél azt ígérték, hogy hamarosan ez is elérhető lesz.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

Hirdetés