MWC2010: a Garmin-Asus is nyitott az Andorid felé

Hirdetés

Azt már hónapok óta lehet tudni, hogy az összes nagyobb gyártó beleveti magát az Android világába, mert az Open Handset Alliance (köztük a Google) által fejlesztett rendszer azon kívül, hogy nyílt forráskódú és ingyenes, meglehetősen jó választásnak tűnik a gyengécske Windows Mobile 6.5 és az öregedő Symbian mellett. Arra viszont nem igazán számítottunk, hogy a kiállításra belépve egyből a Garmin-Asusnál fogunk egy Androidba botlani, a cég ugyanis mindeddig elkötelezett híve volt a Microsoftnak, a bejelentett modelljeik ugyanis egytől egyig Windows Mobile alapú masinák voltak. Egészen idén februárig, természetesen.

A Nüvifone A50 ráadásul nem is egy olyan készülék, amilyet már ezerszer láttunk. Egy normális hardver összerakása és az Android arra történő rátolása elvileg nem szabad, hogy kihívást jelentsen egy olyan cégnek, amelyik már évek szereplője a piacnak, amit tehát 2010-ben egy felsőkategóriás Androidtól várunk, az az, hogy az alapvető szolgáltatások mellett extrákat is kapunk. Garminéknál ez nyilván egy korrekt navigációs szoftvert kell, hogy jelentsen, de a cég ennél jóval nagyobbat és meglepőbbet lépett: egybegyúrták a navigációs szoftvert és az Androidot.

Mindezt szó szerint kell érteni, az A50-en ugyanis egyedül az Android Marketben fogunk gyári kinézetű menükkel találkozni. A szó szoros értelmébe vett készenléti képernyők sincsenek meg, ha bekapcsoljuk a 600 MHz-es Qualcomm MSM7227-es processzorra épülő készüléket, a Breeze UI névre hallgató felület alapképernyőjébe jutunk, ahol a legnagyobb szerepet a navigáció kapta, az ehhez kapcsolódó virtuális gombok a legnagyobbak. Persze van menü is: mint az a lenti videón is látszik, alulról lehet elővarázsolni, de a legfontosabb funkciókat a horizontálisan görgethető alsó állapotsorból egyébként is elő tudjuk húzni. Az Android 1.6-ot használó készülék sebessége több mint meggyőző volt, holott a memória mérete nem kimagasló, a RAM és a ROM egyaránt 256 MB-os. Adattárolásra egy 4 GB-os flash memória áll rendelkezésre, a támogatott médiaformátumok pedig azok, amiket az Android alapból is ismer (videóknál ez MPEG4-et, H.263-at, H.264-et és WMV-t jelent). A beépített GPS-vevő szintén a központi processzorhoz hasonlóan a Qualcomm gyárában készül, a kapacitív érintőkijelző 3,5 hüvelyk átlójú, 320 x 480 pixeles felbontású, az akkumulátor pedig 1150 mAh-s, ami mindössze három óra beszélgetési időre elég. Az eszköz először Németországban fog megjelenni a második negyedévben, a hazai premierről és a várható árról nem kaptunk információt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés