MWC2009: Kezünkben a HTC Touch Pro2

Már szinte vége is volt a kiállításnak, mikor rájöttünk, hogy a HTC Touch Pro2-t nem fotóztuk le, mivel az nem került kiállításra a cég standján. Fogtuk hát magunkat és elszaladtunk a nagy szökőkút mellé, no nem azért, hogy beleugorjunk, hanem azért, mert idén a cégnek ott volt egy amolyan VIP komplexuma.

Beléptünk, a recepción Eric Lin fogadott bennünket, aki a névjegykártyacsere után végighallgatta, hogy mit szeretnénk, majd előkapott a táskájából egy készüléket és beinvitált minket a foteles részbe, hogy kipróbálhassuk a masinát. Mivel én nem vettem részt a Microsoft sajtótájékoztatóján és nem is igazán informálódtam a gépről, nem tudtam, hogy mire számítsak. Az biztos, hogy az újdonság nem kicsi, hiszen 175 grammot nyom, mérete pedig 116 x 59,2 x 17,3 milliméter, ezért cserébe egy szétcsúsztatható QWERTY gombsorral és 3,6 hüvelykes, 480 x 800 pixeles kijelzővel ellátott Pocket PC-t kapunk, egyelőre Windows Mobile 6.1 alapon, de ahogy kijön a 6.5, a gépet lehet majd frissíteni - előreláthatóan ingyen.

A gép hardveres szempontból nem sokban különbözik elődjeitől, processzora egy 528 MHz-es Qualcomm MSM7200A, memóriája 288 MB RAM-ból és 512 MB ROM-ból áll, a tárhelyet pedig a hátlap alatt található foglalatba tehető microSD memóriakártya szolgálja. Az adatkommunikációs repertoár teljes, netezni hálózati lefedettségtől függően GPRS, EDGE, UMTS vagy HSDPA segítségével  tudunk, utóbbi 7,2 Mbps sebességű. Ha ez nem elég, van WiFi, 2.0-s Bluetooth és a navigációhoz beépített GPS-vevő is. Fontos megjegyezni, hogy a billentyűzet olyan jó minőségű lett, amilyet még sosem láttunk: a gombok végre nem egy síkban vannak, a nyomáspontjuk kiváló, a kiosztás pedig olyan, mint egy "rendes" billentyűzeté. Az eredeti Touch Pro nem kapott olyan dönthető kijelzőt, mint a Kaiser, az újdonság viszont ezt sem nélkülözi. A kamera üzleti modell lévén nem akar hatalmas számokkal elkápráztatni minket, 3,1 megapixel, autofókusz.

A HTC mint tudjuk, híres arról, hogy apró finomságokat helyeznek el gépeikbe, melyeket a specifikációs adatlapon ugyan nem találunk meg, a mindennapi használat során viszont annál inkább érezzük létüket. Természetesen a Touch Pro2 sem szűkölködik az efféle fícsörökben, melyek közül jópár szemet szúrt nekünk - vagy ha nem, Mr. Lin felhívta rá a figyelmünket. Indítás után a Windows gyári Today képernyőjéből szerencsére ezúttal sem látunk semmit, mivel az eszközön a HTC TouchFLO 3D legfrissebb verziója fut, ráadásul meglehetősen gyorsan és könnyedén. Egyből szemet szúrt nekünk, hogy javítottak a görgetőrutinon, ami bátran mondhatom, hogy az iPhone szintjét hozza. Kiváló újítás érte a telefonkönyvet is, végre nem az Outlook szerény kinézetű telefonkönyvére vagyunk utalva, hanem van egy nagyon korrekt külsejű képes cuccunk, természetesen ujjal is könnyedén nyomkodható ikonokkal. Az üzenetkezelő rész sajnos maradt a régi (ez Microsoft limitáció), de magán a TouchFLO-n van egy új fül, amire lássuk be, nagy szükségünk volt: naptár. Végre tehát könnyedén elérhetjük és egyben át is láthatjuk teendőinket. Megújult a virtuális gombsor is, aminek ennél a modellnél nincs nagy jelentősége, a Touch Diamond2-nél viszont annál inkább.

További hasznos újítás jelent meg a kihangosításnál. Az új Touch Pro2 beépített giroszkópjának és fényérzékelőjének köszönhetően érzékeli, ha beszélgetés közben fejjel lefelé rakjuk az asztalra, és ilyenkor egyből életbe lép a kihangosítás. A hangminőséget csak zenehallgatásnál tudtuk kipróbálni, a dupla hangszóró nagyon jól teszi a dolgát, tehát gyanítjuk, hogy a kihangosított beszélgetések közben sem fog kudarcot vallani. Okos újítás továbbá, hogy a hátlapon van egy mikrofon némító gomb, így ha üzlettársainkkal valami olyat szeretnénk megbeszélni, amit a vonal másik végén lévő emberkének nem szabad hallania, elég megnyomnunk a gombot. Nagy okosság továbbá a kijelző alatt található érintésérzékeny nagyítósáv, amivel a támogatott alkalmazásokban (Outlook, Opera, képnézegető) könnyedén tudunk nagyítani és kicsinyíteni - multi touch nélkül.
A gép előreláthatóan a második negyedév végén fogja elérni a magyar piacot.
A képanyag Samsung GX20 készülékkel készült, melyet a Samsung biztosított.
  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés