Hirdetés

Mobilfizetés blog: Észrevétlenül épül be az életünkbe a mobilfizetés

Amikor először foglalkozni kezdtünk a mobillal történő fizetési lehetőségekkel, az egész technológia, illetve a lehetőségek száma is csak gyerekcipőben járt. Csak az úgynevezett "early adopter" kategóriába eső, ezekre a technológiai újdonságokra fogékonyak próbálgatták az elérhető megoldásokat, ami persze egy csomó furcsa helyzetet szült, volt olyan felhasználó, akinek például a benzinkúton nem hitték el, hogy a telefonját a leolvasóhoz tartva rendezte a számlát.

Noha a mobilfizetés népszerűsítésére a különböző iparági szereplők sokféle módon igyekeztek felhívni az emberek figyelmét, mégis inkább úgy tűnik, hogy az egyre szélesebb körben elérhető mobilfizetési megoldások kvázi organikusan gyűjtöttek maguk köré egy csomó felhasználót, amihez persze az is kellett, hogy az emberek adjanak egy esélyt annak, hogy telefonról fizetni valóban könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb rengeteg esetben. A lenti videónk pont ezeket a nagyon triviális és mindennapi eseteket gyűjti egy csokorba:

Persze nem csak arra volt szükség, hogy számos cég biztosít már olyan megoldást, ami lehetővé teszi, hogy telefonnal fizessünk. Ebben elég nagy szerepe van a Mastercardnak, hiszen a jelenleg elérhető mobiltárcák hátterét ők biztosítják. A leggyakrabban használt, bankkártyás vásárlást kiváltó mobilfizetési megoldást, az NFC-s tranzakciót csak akkor tudjuk használni, ha van a telefonunkban NFC chip, márpedig ennek elterjedéséhez azért kellett némi idő, de ma már szerencsére az újonnan piacra kerülő készülékek zömében van NFC. Ezt ráadásul nem csak a klasszikus, POS-terminálokon keresztül történő pénzmozgásokhoz tudjuk igénybe venni, hanem egy csomó más szolgáltatást is lehet köréjük építeni, számos cégnél például az irodaházba történő beléptetési rendszer is fel van arra készítve, hogy a munkavállaló az okostelefonját használja. Arról nem is beszélve, hogy a budapesti tömegközlekedési rendszer megújításának tervezésekor is gondoltak már erre, noha az éles rendszer elindulása még várat magára.


[+]

A mobilfizetés tehát nem robbanásszerűen, egyik pillatanról a másikra lépett be a piacra, hanem fokozatosan épült be a mindennapjainkba. Az okostelefonokban levő NFC-chip elterjedése, a különböző szolgáltatások megjelenése, a fizetéstechnológiai cégek (Mastercard) erőfeszítései, a bankok mobilos alkalmazásai, valamint a készülékeink biztonsági megoldásai is egyre inkább megkönnyítik, hogy az ember akkor se essen kétségbe, ha csak az otthonától távol jön rá, hogy a pénztárcáját nem vitte magával, mert egy csomó esetben már megoldható a vásárlás pusztán a telefonunk használatával.

Akit mélyebben is érdekel a téma, az alapokat megismerheti a pár évvel ezelőtt indult Mobilfizetés blogunkból, napjaink megoldásairól pedig hamarosan további írásokat fogunk publikálni.

Azóta történt