Mikor lesz a telefonunkban újfajta USB-csatlakozó?

Hirdetés

Közel véglegesnek tekinthetők az USB-csatlakozó paraméterei. Az USB Promoter Group a napokban közzétette az új szabványt, ami nem kompatibilis a jelenleg használt csatlakozókkal, sem a számítógépeken található portokkal, sem pedig a modern okostelefonokban fellelhető microUSB interfészekkel. Ugyanakkor tagadhatatlan előnyei vannak a Type-C szabványnak, három ponton is komoly fejlődés látható.

Egyrészt nő az átviteli sebesség, a 3.1-es verziószámú szabvány elméleti maximuma 10 Gbps tempót ígér, ami sok esetben gyorsabb is, mint számos merevlemez és memóriakártya írási-olvasási sebessége. A másik előny, hogy jelentősen növekszik az átvihető áram teljesítménye, akár 100 watt is átszaladhat a kábelen, ami lehetőséget biztosíthat arra is, hogy notebookot, vagy adott esetben monitort is ellásson elég energiával. A harmadik előny a szimmetria, az új csatlakozóba bármilyen irányból bele lehet dugni a kábelt, aminek mindkét vége lehet Type-C típusú.

Ez mind remekül hangzik, de még évek kérdése, mire ez az új típusú megoldás igazán elterjed. Egyrészt még hónapokat kell várni arra, mire ténylegesen gyártásba kerülnek az első kábelek, hálózati töltőfejek, illetve olyan alaplapok, amelyek ezt támogatják, a telefonoknál pedig ennél is jobban kitolódik az az idő, amikor megjelenhetnek az első USB Type-C-vel felszerelt eszközök, 2015-nél előbb ezekre nem számíthatunk. A mobilos felhasználás terjedését az is hátráltatja, hogy a világ számos régiójában szabályozás vonatkozik az USB-kábelekre és jelenleg a microUSB csatlakozó az elvárt. Várhatóan az új csatlakozóval szerelt készülékekhez pont emiatt egy ideig kapunk majd átalakítót is, ami a a Type-C-t a jelenleg ismert interfészekkel teszi kompatibilissá, hacsak nem lépnek gyorsan a szabályozásért felelős szervezetek.

Az átalakító
Az átalakító

Átalakító tehát lesz, hiszen enélkül elég döcögős lenne a váltás, de az nyilvánvaló, hogy egy ilyen tartozék használatával elvesznek az új csatlakozóval elérhető előnyök. Nyilvánvaló, hogy ez egy szükséges lépés volt (és már több éve meg kellett volna történjen), a helyzet ahhoz hasonlít a legjobban, amikor az Apple a sok éve használt dock connectort követően az iPhone 5 premierjével egyidőben bevezette a Lightning csatlakozót, csak az USB kapcsán nagyságrendekkel több eszköz érintett.

Hirdetés