Hirdetés

Mézeshetek és macskák Androiddal

Eltelt majdnem három hét, hogy kivettem a SIM-et az iPhone-omból és átköltöztem a Magic V2-be, itt az ideje egy kis ventilálásnak.

Március 27-én publikáltuk azt a blogbejegyzést, amiben bejelentettük, hogy belekezdünk egy hosszú távú tesztbe, azóta pedig eltelt két teljes hét és még egy kicsi. Ilyenkor még megvan az új varázsa, de pont elég idő telik el ahhoz, hogy esetleg elkezdjenek hiányozni egyes dolgok az előző telefonból. Azt azért tegyük mellé, hogy az itt folytatott munkánkból kifolyólag azért van szerencsénk mindenféle készülékhez és felhasználói felülethez, szóval kicsit könnyített pályán mozgunk azokkal szemben, akik évek alatt hozzászoktak egy adott rendszerhez vagy felülethez és utána próbálkoznak meg a váltással. Ettől függetlenül találkoztam olyan dolgokkal, amik zavaróak vagy furcsák iOS-ről érkezve, és bár a tesztekhez mindennapi feladatokat is rendszerint elvégzek a szerkesztőségbe érkező mobilokkal, száz százalékban nem hagyatkozom azokra, így vannak, amik csak úgy tűntek fel, hogy már nem az iPhone-hoz nyúlok a személyes ügyek intézésére. Ezekről mindjárt.


[+]

Előbb egy kis magyarázat arra, hogy miért vannak macskás képek a cikkben. Mert miért ne? Meg azért is, mert a Magic V2-vel készültek, nincs rajtuk semmiféle utólagos szerkesztés, úgy raktam be ide őket, ahogy a telefon algoritmusa kiköpte őket. Isztambulban készültek a fotók egyébként, és ha valaki szeretné jobban megismerni a város macskáinak életét, akkor ajánlom neki Ceyda Torun Kedi című 2016-os filmjét. A prémiumos YouTube-bal meg lehet nézni, meg valahol biztos meg lehet találni a Cirko által készített magyar feliratos verziót is, mert csodálatos hely az internet. De szóval telefonváltás.


[+]

Az adatok átköltöztetése egész könnyen ment, összedugtam a két mobilt egy USB-C és Lightning kábellel, aztán az Android telepítőjére bíztam a dolgokat. Mindent nem hozott át, a munkahelyi fiókot, másodlagos e-mail fiókokat például kézzel kellett beállítani, és az iCloudra szinkronizált, illetve az iPhone-ra mentett jelszavak és egyebek is kézi transzfert igényeltek. Tudom, ez megoldható lett volna, ha 1Password vagy hasonló szolgáltatást használok, ahogy az iPhone-on és iCloudban maradt jegyzeteim is tovavihetők lettek volna mondjuk az Evernote-tal vagy a Google Keeppel.

A teleobjektív azért jó cucc, bevallom, hogy örömmel használom bármilyen telefonban
A teleobjektív azért jó cucc, bevallom, hogy örömmel használom bármilyen telefonban [+]

Viszont ha már jelszavak, akkor legyen is szó az első olyan dologról, amely kissé irritál. A Honor a MagicOS-ben a SwiftKey billentyűzetet használja alapértelmezettként, a GBoard nincs is benne, de telepíthető és alapértelmezetté tehető. Van saját automatikus kitöltő szolgáltatása is a MagicOS-nek, ez átállítható, hogy helyette inkább a Google megoldására hagyatkozzon a rendszer. Viszont ez nem egyértelműen működik mindig és mindenhol akkor sem, ha egyébként az alapértelmezett billentyűzet feladatát már a Google-féle GBoard látja el. Teljesen random helyeken, legyen szó weboldalról a böngészőben vagy alkalmazásról, néha nem ajánlja fel, hogy az elmentett felhasználói nevet és jelszót behúzza. Máskor meg olyan helyeken találja úgy, hogy akkor most itt ő kitöltené ezt, ahol a világért sem kérném, például a Facebook Messenger GIF keresőjében. Mert hogy oda felajánlja a rendszer, hogy akkor ő most kitölti szívesen a mentett adatokat. Egy GIF keresőbe. Nem állítom, hogy az iOS érinthetetlen ilyen szempontból, az a rendszer a nevet és a címet akarta beírni sokszor olyan helyekre, ahova nem kellett volna, viszont az tény, hogy szenzitív adatokat soha. Reálisan nézve ez apró kellemetlenség csupán, de akkor is furcsa és ha valaki nem tudja, hogy hol keresse egyébként az elmentett infókat a rendszerben, az előző telefonja pedig megcsinálta neki mindig az automata kitöltést, annak frusztrálóbb lehet.

Paws and Furrious: Istanbul Drift
Paws and Furrious: Istanbul Drift [+]

Ami a legkevésbé sem frusztrál, az a Magic V2 üzemideje. Általában az iPhone is kihúzott nálam egy napot, de külföldre már mindig hordozható aksival mentem vagy töltővel a táskámban. Ezzel szemben folyamatosan navigálva, fordítózva, a fényerőt maxra húzva, eSIM-en keresztül helyi 4G-s hálózaton és közben hotspotként is funkcionálva, na meg persze egy rakás macskát lefotózva este még 35-40% körüli töltöttséggel értünk vissza a szállásra általában. Az itthoni hétköznapokban általában két teljes nap is elmegy a töltések között.


[+]

Egyelőre a kinyitható kijelzőt nem tartom világmegváltó dolognak, bár elismerem, hogy jó volt a repülőn azon sorozatot nézni, ahogy cikkeket olvasni, böngészni is. Viszont a vízállóság megléte hiányzik, mint biztonsági háló, és filmek, sorozatok esetén a belső panelen megjelenő tartalom nem sokkal nagyobb, mint egyébként egy nem kinyitható Pro, Ultra vagy Max csúcstelefon kijelzője. Persze a 4:3-as arányban forgatott régi tévésorozatok esetén már van azért előnye a kinyitható panelnek, de nem fogok egy évig csak Seinfeldet nézni. (Mármint az eredetileg tévébe került 16:9-ről 4:3-ra vágott változatot, nem a Netflix által 4:3-ból 16:9-re tovább vágott verziót!)

A város leghíresebb épülete pont tökéletes hely szundikáláshoz - gondolta ez a cicó
A város leghíresebb épülete pont tökéletes hely szundikáláshoz - gondolta ez a cicó [+]

Hiányzik még a Siri és a Mac számítógéppel közös vágólap, illetve a Mac által irányítható telefonkamera. A Siri legtöbb funkcióját mondjuk a Google Asszisztens tökéletesen kiváltja, itt valószínűleg egyszerűen csak nem állt még át az agyam az új parancsszóra, mert egyedül az Apple Music integrációt nem tudja kiváltani, minden másra jó. A Mac problémára egyelőre nem találtam megoldást azon kívül, hogy virtuális gépre Windowst telepítsek.

De lehet jókat aludni a beléptető kapun is, ahogy az ábra is mutatja
De lehet jókat aludni a beléptető kapun is, ahogy az ábra is mutatja [+]

Folytatom az első világbeli problémáimat: zavar, hogy nem lehet az alkalmazásokon belüli értékelés kérést kikapcsolni rendszerszinten. iOS-en be lehet állítani, hogy a letöltött alkalmazások használat közben egyáltalán ne zaklassanak értesítéssel, hogy értékeljük őket az App Store-ban, Androidon erre nincs rendszerszintű opció. Amit találtam megoldásként egyelőre az annyi, hogy amint feldobja egy adott app, rányomok, hogy értékelem, mire megnyitja a Play Áruházat. Ott nem csinálok semmit, kilépek, majd vissza a használt applikációba, ami így azt érzékelte, hogy értékeltem, aztán többet nem zaklat az értesítéssel. Reklámmal szerencsére nem találkoztam a Honor rendszerében.


[+]

Ezeken kívül még a titokzatosan feltűnő Android 14-es frissítésre térnék ki. Ahogy írtam róla, a nálam lévő tesztmobilra random lefrissült egy Android 14-es béta anélkül, hogy egyébként benne lennék bármilyen Honor béta programban. Kiderült, hogy mivel tesztkészülékről van szó, ezért jött és települt rá az OTA, és a magyarországi képviselet biztosított róla, hogy várhatóan két héten belül érkezik a végleges változat is hozzám, ezzel együtt pedig várhatóan a Magic V2 tulajokhoz is. Az Android 14-es béta sok lényegi újdonságot nem hozott azon kívül, hogy kinyírta a Google Pay-t és a Google Walletet a telefonomon. Hiányzik ugyanis a rendszernek valamilyen hitelesítés, amire úgy reagált a Google Pay, hogy egyszerűen letiltott minden tranzakciót a készüléken. Nem tudom alkalmazáson belül használni a kártyát és nem tudom NFC fizetésre sem használni a telefont jelenleg. Ez sem a világvége, csupán egy kényelmi funkció eltűnése, viszont egyrészt iOS-en én nem találkoztam ilyennel béta alatt, másrészt azért egy figyelmeztető üzenetet el tudtam volna viselni a készüléktől, amikor közölte, hogy itt az Android 14. Mondjuk annak az egyértelműsítését, hogy ez még béta, illetve a frissítésről szóló leírásban is örültem volna egy sornak arról, hogy a végleges rendszerverzió megérkezéséig nem megy majd a fizetés. Annak örülök, hogy a Google Pay szigorúan veszi a dolgokat.


[+]

Nagyjából ennyi a mézeshetek után ami felötlött bennem, talán még a vezeték nélküli töltés hiányát említhetem halványan. Egyszer volt olyan, hogy reflexből rádobtam a töltőre a telefont, és csak aztán kapcsoltam a töltő villogására, hogy nem fog semmi történni. A kamerával, a hangminőséggel, a kijelzőkkel egyelőre meg vagyok elégedve és a belső hajtási él is csak akkor zavaró a szememnek, ha rossz szögben esik rá a fény. A féléves és az éves hosszú távú tesztet leszámítva nincs ütemezve kötelező jellegű bejegyzés, viszont ha időközben összegyűlik ehhez, vagy az eSIM-es anyaghoz hasonlóra elég, akkor a két kitűzött időpont előtt is jelentkezem még a témában. Csak lehet, hogy nem ennyi macskával.

Előzmények

Hirdetés