Megkezdődött a BlackBerry KEYone hazai forgalmazása

Mint az közismert, a BlackBerry készülékeket a TCL gyártja, alapvetően arról van szó, hogy 7 évre megvették a névhasználatot, de szorosan együttműködnek a BlackBerry-vel is annak érdekében, hogy abban a szellemben vigyék tovább a kanadai vállalat örökségét, ami miatt ez a márkanév ismert lett a korábbi években, évtizedekben. Ez elsősorban a szoftveres vonalon érhető tetten, a hardver viszont teljes mértékben a TCL rakja össze. A formatervbe viszont van beleszólása a kanadai BlackBerry-nek is, hiszen szem előtt óhajtják tartani, hogy a design illeszkedjen a BlackBerry filozófiájába. Ez abból a szempontból mindenképpen előnyös döntés, hogy a gyártókapacitással általában nincs problémája a TCL-nek, ennek ellenére pont azért csúszott a KEYone piacra lépése, mert várakozásokon felül teljesített a nyugat-európai országokban a termék és előbb ezeket a régiókat óhajtotta a TCL kiszolgálni.

Ő tervezte a KEYone-t
Ő tervezte a KEYone-t [+]

A KEYone azért különleges készülék, mert mondhatni, hogy az egyetlen olyan okostelefon, amely QWERTY gombsort kapott. Korábban sok gyártó használt hasonló kialakítást, de ezek kikoptak a piacról, ahogyan az érintőkijelzők érzékenysége fejlődött, méretük pedig növekedett. A BlackBerry viszont újra és újra előhozza valamilyen formában a fizikai billentyűzetet, elég csak a korábbi évek modelljeire gondolni (Passport, Priv), a KEYone pedig ezt a tradíciót igyekszik folytatni.


[+]

Ha a puszta számadatokat nézzük, akkor nem fogunk okvetlenül hanyatt esni, a Snapdragon 625-ös chipset inkább a középkategória felső szegmense, mint csúcsmodellekbe illő lapka, a 12 megapixeles Sony szenzor sem a legfrissebb, ami a hátlapi kamerában dolgozik, a 3 GB RAM valószínűleg bőven elég, de szintén nem kiemelkedő érték. A kijelző kapcsán is akad kompromisszum, a gombsor ugyanis nagyon megnyújtaná a hagyományos képarányú kijelzővel rendelkező telefont, ezért itt a felbontás 1080 x 1620 pixeles. Ez 3:2-es képarány, ami azt jelenti, hogy azok az alkalmazások, illetve multimédiás tartalmak, amelyek ettől eltérnek némi fekete kerettel a szélükön jelennek majd meg.


[+]

Ugyanakkor viszont a szóköz gombba épített ujjlenyomat-olvasó, az alumínium készülékház, a jókora, 3505 mAh-s akkumulátor és a tényleg hasznos BlackBerry alkalmazások (DTEK, Hub), a különböző gesztusokra is alkalmas billentyűzet és a garantáltan két éven át legalább havonta érkező biztonsági frissítések kiemelik a KEYone-t a kategóriából és a gyártó reményei szerint a vásárlók is úgy fogják gondolni, hogy ezek megérik azt a felárat, amit egy hasonló hardverrel szerelt okostelefonhoz képest ki kell fizetnie annak, aki szeretne egy ilyen készüléket.

Természetesen hamarosan lesz részletes tesztünk is a telefonról, amely a magyar piacon 209 990 forintos bruttó áron kerül forgalomba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés