Megfelezné a Samsung az OLED kijelzők fogyasztását

A Samsung gumiszerűen nyújtható micro LED panelt is demonstrált.

Hirdetés

Lezajlott a 2024-es IMID, avagy az International Meeting on Information Display kiállítás Dél-Koreában, ahol természetesen a világ legnagyobb OLED gyártója, a Samsung is jelen volt. Lee Cheong, a Samsung Display alelnöke nyitóbeszédében elmondta: a kijelzők és a mesterséges intelligencia szorosan összefonódott, és a jövőben számos technológiai megoldás arra fog fókuszálni, hogy a kijelzők fogyasztása csökkenjen, a hordozható eszközök üzemideje megnőjön, az AI pedig több erőforráshoz jusson.

Lee Cheong az IMID 2024 keynote-ján
Lee Cheong az IMID 2024 keynote-ján (forrás: Samsung Display) [+]

A szakember valóságtól megkülönböztethetetlen képminőséget ígér, és a végső cél az OLED panelek fogyasztásának megfelezése. Kiemelte, hogy a Samsung már a polarizálóréteg leradírozásával 30%-ot nyert hatékonyságban (először a Galaxy Z Fold3 használt Eco OLED panelt ilyen réteg nélkül), de a kétrétegű, tandem OLED pixelstruktúra és egy ugyanazon megjelenítőn többféle képfrissítés használata is a takarékosság irányába mozdítja a piacot. Lee Cheong hozzátette: a Samsung OLED panelek extrém rövid válaszidővel rendelkeznek kompetitív játékhoz, és 20%-kal tisztábbak fényáteresztésben, mint az LCD-s megoldások.

A vezér a többszörösen hajlítható és letekerhető panelek fejlesztését is megemlítette, akárcsak az olyan apró, extrém képpont- és fénysűrűségű kijelzőkét, amelyek a kevert és virtuális valóság eszközökben hozhatnak kiemelkedő vizuális élményt a szemkímélésről és a kék fény áldatlan hatásainak visszafogásáról meg nem feledkezve. Az IMID kiállításon végül egy olyan micro LED technológiájú Samsung képernyőprototípus is tiszteletét tette, amely gumiszerűként nyújtható sérülés veszélye nélkül. Hasonló megoldást láttunk már egyébként OLED technológiával, most viszont először micro LED variációban.

Előzmények

Hirdetés