Megérkezett az Android 4.4

Hirdetés

A Google a mai napon mutatta be az Android legújabb generációját. A hagyományoknak megfelelően a szoftveróriás ismét egy édesség nevével ruházta fel a verziót, a Jelly Beant a betűrendi sorrendnek megfelelően a KitKat követte. A 4.4-es variáns számos újdonsággal rendelkezik, egyelőre még kizárólag a ma bemutatott Nexus 5 fedélzetén érhető el, hamarosan azonban a régebbi Nexus készülékek is megkapják egy frissítés formájában.

Míg az Android 4.3 szinte semmit nem változtatott a rendszer kinézetén, a KitKat telepítése után némileg a dizájn is módosul. A kijelző tetején lévő állapotsáv és az alsó navigációs felület áttetsző, melyek el is tűnnek, ha teljes képernyős appokat használ az ember. Némileg megújult a főképernyő külseje is, a Roboto betűtípus-család egy új taggal bővült; az első vélemények alapján mintha egy fokkal világosabb lenne minden.

Fejlődött a Now névre hallgató keresőszolgáltatás is, mely immár a telepített alkalmazások tartalmát is meg tudja jeleníteni. Ezt egy példával illusztrálták: étterem keresésekor akár asztalt is foglalhatunk az OpenTable app segítségével, receptek között kutakodva kapásból beugorhatunk az AllRecipes megfelelő oldalára. Ehhez természetesen egy hivatalos API is tartozik, mely az elkövetkezendő hónapok során lesz elérhető a külső fejlesztők számára. A keresés funkció a tárcsázóba is be van építve, mely mellett új kártyákat, valamint fejlettebb és gyorsabb hangfelismerést is kapunk, a Now pedig egy balról jobbra irányított mozdulattal bármikor elérhető a főképernyőről.

A KitKattel szerelt készülékek fedélzetén a Hangouts csevegőszoftver legújabb verziója is megtalálható, mellyel immár SMS-eket is lehet küldözgetni. Ennek következményeként a Messaging névre hallgató üzenetkezelőt kukázta is a Google, a program immár nem található meg az alap szoftverkínálatban.  Az említettek mellett állítólag az optimalizációra is ráfeküdte; ez a mondat egyébként minden egyes frissítéskor elhangzik, rendszertől függetlenül. Az appok memóriaszükséglete csökkent (a Chrome böngésző esetében 16 százalékkal), az alkalmazásváltó gyorsabb lett, állítólag 512 MB RAM mellett is folyamatos a felhasználói élmény. Ezek mellett számos további újdonságot tartalmaz az Android 4.4, a teljes lista itt olvasható.

A KitKat első körben a Nexus készülékekre érkezik meg. Az Android 4.4-gyel egyidőben bemutatott Nexus 5 már gyárilag a legújabb verzióval lesz telepítve, a Nexus 4, 7, 10, valamint a Google Play Edition készülékek (HTC One és Samsung Galaxy S4) hamarosan egy OTA-frissítés keretében kapják meg a finomságot. Aki nem tud várni, kézzel is fel tudja telepíteni az újdonságot, a rendszerkép hamarosan elérhető lesz a hivatalos oldalon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés