2017. október 17., kedd

Gyorskeresés

Android 4.4 bemutató

Megérkezett a Google legújabb édessége, mely a KitKat névre hallgat. Egy Nexus 5 fedélzetén próbáltuk ki, mit tud az Android operációs rendszer legújabb, 4.4-es változata.

Hirdetés

Bevezető, elérhetőség

Körülbelül két hónapja derült ki, hogy a legújabb Android verzió KitKat néven vonul majd be a köztudatba, ellentétben az elmúlt év során pletykált a Key Lime Pie elnevezéssel. A Google és a Hershey's (a KitKat gyártója) közötti együttműködés egyébként nem merült ki a névadásban, utóbbi többek között a csokiszelet Android-köntösbe csomagolt verzióját is piacra dobta, az Android 4.4-gyel szerelt telefonokból előcsalható az édesség logója, valamint érdemes rápillantani a közös weboldalra is. A Google végül Halloween napján mutatta be a mobil operációs rendszerének legújabb iterációját, mely az előző két frissítés visszafogottsága után jóval több kézzel fogható újdonságot tartalmaz. Míg az Android 4.3 főleg a felhasználó számára láthatatlan képességeket hozott, a verziószámot 4.4-re emelő KitKat a felhasználói felületre is látványos hatással van, ám a külsőségek mellett a belsőt sem hanyagolták el, a keresőóriás mérnökei a motorháztető alatt is aktívak voltak.


Nexus 5, a legújabb referenciamodell

Új Android verzió mellé egy új referenciamodell is dukál, mely meg is érkezett a Nexus 5 személyében. A készüléket a Nexus 4 után ismét az LG gyártja, a specifikációt tekintve minden téren előrelépést jelent az elődmodellhez képest. A 4,95 hüvelykes képátlójú kijelző Full HD felbontással rendelkezik, a borítás alatt a Snapdragon 800 lapkakészlet teszi a dolgát, a mobil pedig LTE-hálózaton is tud kommunikálni, a Nexus telefonok történelmében először. A várakozásokkal és a tavalyi gyakorlattal ellentétben táblagépet most nem mutatott be a Google, a Nexus 10 frissített változatára tehát még várni kell.

Samsung Galaxy Nexus
A KitKat megjelenése a Galaxy Nexus hivatalos támogatottságának végét is jelenti.

A KitKat első körben a Nexus 5-re érhető el, a Google ígérete alapján a bemutatóhoz képest két hét alatt a Nexus 4, mindkét Nexus 7 és a Nexus 10 készülékekre is megérkezik majd, melyeket a HTC One és a Samsung Galaxy S4 Google Edition eszközök követnek. A keresőóriás sajnos nem kapkodja el a dolgot, másfél héttel a start után még mindig csak a legújabb referenciamodell kóstolhatta meg az édességet. Az új Android verzió azonban általában egy korszak végét is jelzi, most sincs ez másként, ezúttal a Galaxy Nexus támogatottsága szűnt meg. A 2011 novemberében piacra dobott telefon legutoljára a 4.3-as frissítést kapta meg idén júliusban, 19 hónappal a megjelenése után, ami egyébként megfelel a Google irányelvének, mely szerint minden Nexus készülék másfél évig kapja meg a legújabb verziókat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.