Megcsappanhat a Google adó Indiában

Precedenst teremthet az alternatív áruházának és számlázási módok támogatása.

Rájár mostanság a rúd a Google-re versenyellenesnek talált eljárásai és korlátozásai miatt, és az új, Play Áruházat érintő, indiai változtatások nemzetközi szinten is precedenst teremthetnek. A keresőóriást tavaly marasztalta el India trösztellenes hatósága, a Competition Commission of India, és mivel a Google fellebbezését a bíróság a minap elutasította, a világ legnagyobb Play Szolgáltatások piacán változtatni kell (Kínában a Google nincs jelen).

Hirdetés

Mostantól a gyártók Indiában egyesével dönthetnek az előretelepített alkalmazások licenceléséről, és nem kötelező minden Google alapszoftvert feldobni, sőt: ezek utólag eltávolíthatóak lesznek. Felbukkanhatnak az eddig APK fájlból telepített, alternatív alkalmazásboltok a Play Áruházban, új telefon beállításakor pedig éppúgy több keresőszolgáltatás közül lehet választani, mint Európában. A legfontosabb változást azonban alternatív számlázási szolgáltatások hivatalos támogatása jelenti: appok, tartalmak, játékok és mindenféle alkalmazáson belüli vásárlás esetében februártól a Play Áruház saját számlázási rendszerének alternatívái is elérhetők lesznek, amennyiben ezt a fejlesztők integrálják.

Fontos megjegyezni, hogy a Google (és az Apple) bevételeinek tekintélyes része származik mindenféle tartalom és vásárlás után beszedett részesedésből, amit számos fejlesztő és kiadó sokall. Az alkalmazáson és játékokon belüli vásárlások megcsapolását veszik igazán rossz néven az indiai fejlesztők is, az amerikai vállalatok persze foggal-körömmel ragaszkodnak a részesedés zsebre tétele mellett saját tranzakciós rendszerükön keresztül. Ám most ezen ütött lyukat a CCI döntése a népes országban: a jövő hónaptól bukkanhatnak fel a számlázási alternatívák.

Ennek részletei és a Google adó kérdése azonban még nem tisztázott, és érdemes hozzátenni, hogy bár Dél-Koreában szintén sikerült ugyanerre kényszeríteni az amerikai vállalatot, ott mindössze 4%-kal kevesebb részesedést emel ki a keresőóriás a fejlesztők zsebéből, úgyhogy ott nem feltétlenül éri meg rivális számlázási rendszert lefejleszteni. Az EU-ban szintén döntés született a Google részesedés csökkentéséről és az alternatív számlázás lehetőségéről, és a keresőóriás álláspontja Indiában ugyanaz: ezek a bevételek garantálják a Play Áruház és az Android operációs rendszer fejlesztését, stabilitását és biztonságát, úgyhogy fellebbeznek a döntés ellen. Ám a fenti változtatások ettől függetlenül életbe lépnek, ez pedig más piacokat is hasonló vagy még szigorúbb döntésekre sarkallhat.

Előzmények

Hirdetés