Hirdetés

Macblog: Szoftverek, amiket használok

A napokban jöttünk rá, hogy letelt az a három hónap, melyet ennek a blognak szántunk, tehát lassan ideje, hogy megírjuk a konklúziót, tehát azt, hogy véleményünk szerint megéri-e Mac-re váltani. Addig viszont van még pár téma, melyekről mindenképp szeretnénk pár szót ejteni; az egyik ilyen a jelenlegi bejegyzés, mely ugye arról szól, hogy milyen programokat használunk és miért.

Adium

Ez a helyi chat-kliens: nyílt forráskódú, ingyenes, támogatja többek között az MSN-t, AOL-t, Yahoo-t, Facebookot, Google Talkot, ICQ-t, egyedül a Skype hiányzik a listából. Marha aranyos a kis kacsás ikonja, mely ugrál, ha új üzenetet kapunk, tényleg hibátlan szoftver.

coconutBattery

Szintén ingyenes cucc, mellyel az akkumulátor állapotát lehet ellenőrizni: mekkora a jelenlegi kapacitás, hányszor volt feltöltve, ilyesmi. Nem naponta indítom el, de néha jól jön.

Flip4Mac

Igazi must-have minden Mac-re, ez teszi lehetővé, hogy a WMV formátumú videók megjelenhessenek a gépen, például a Safari böngészőben.

iStat Menus

Fizetős cucc, de talán mind közül ez éri meg a legjobban. 16 USD-t kell érte kicsengetnünk, utána kapunk egy olyan cuccot, mely beépül a felső "tálcába" és kiír minden infót, amit csak ki lehet a gépről: processzor és lemezhasználat, akksi üzemidő, hálózati és lemezaktivitás, memóriával kapcsolatos információk stb. Én a proci és a hálózathasználatot toltam ki, látom, ha megáll a net (ez felénk sajnos gyakran megesik), ahogy azt is, hogy mennyire dolgozik a CPU.

Microsoft Office 2008

Talán felesleges magyaráznom, hogy miért van fent: kell. Viszont véleményem szerint nem a Microsoft legjobban sikerült alkotása, bár az Office-szal néha Windowson is meggyűlt a bajom. Viszont bőven használható (bár kicsit lassan indul), vannak hülyeségei, de akkor sem rossz. Ha viszont lehet, kerülöm, hogy használnom kelljen, a TextEdit (helyi Wordpad) bőven elég nekem.

Movist

A videólejátszók királya, a helyi BsPlayer, hogy úgy mondjam, csak jobb nála. Mindent lejátszik, kezeli a feliratok, nem erőforrásigényes, lehet állítgatni; nekem más nem kell.

OnyX

Nemrég volt róla szó, nagyon hasznos kis rendszertakarító cucc, ráadásul ingyenes is. Olvasói ajánlásra próbáltam ki, megérte!

Photoshop CS5

Igazság szerint nem szeretem a Photoshopot, de mivel OS X alá nem érhető el a Corel Paint Shop Pro X2 (ami ugyan jóval butább, de nekem bőven elég és meg is szoktam a használatát), kénytelen vagyok Photoshopot használni, van belőle trial, ha útközben kell grafikáznom. Ha itthon vagyok, akkor viszont benyomom a PC-t, tényleg nem bírom a PS-t, pedig alapvetően marha jó kis cucc.

Skype

Szintén felesleges lenne róla sokat beszélni, van OS X alá is, ráadásul piszok gyorsan működik, az iSight webkamerával nagyon jó képet ad, most, hogy kedvesem huzamosabb ideig külföldön tartózkodik, a leggyakrabban használt alkalmazások egyike. Stabil, jó, Windowson nem szeretem ennyire.

The Unarchiver

Azaz WinRAR. Támogatja a ZIP-et, RAR-t, 7z-t, tar-t, Gzip-et és még ezer tömörített formátumot, továbbá ingyen van. Kérdés?

Toast 10 Titanium

Kakukktojás, mert igazából sosem használtam, de kaptam belőle egy ingyenes példányt, akkor meg miért ne, egyébként 99 USD lenne. CD és DVD-író alkalmazás ezer extra funkcióval, olyasmi, mint a Nero, amit pár éve rengeteget használtam, csak azóta minden sajtótájékoztatón 2 vagy 4 GB-os pendrive-on adják a sajtóközleményeket, magyarán az egész baráti köröm rendelkezik flash alapú tárolókkal, így fölösleges DVD-t használnom.

Transmit

FTP és SFTP kliens, ezzel töltöm fel a cikkekhez kapcsolódó anyagokat a Mobilarena szerverére. Marha gyors és kiválóan kezelőhető, a 34 USD-s árat kicsit húzósnak éreztem érte (mivel Windows alá ingyen van WinSCP, ugybár), de végül azt mondom, hogy megérte.

uTorrent

A népszerű Torrent-kliens Mac-re készült változatáról többen mondják, hogy lassítja és kinyírja a gépet, de nálam az 1.0-s verzió nem csinál ilyet, igaz, nem is használom túl sokat.

Video Converter

Ez is ritkán kerül elő, de néha jól jön, ha át kell alakítanom egy videót valamilyen másik formátumba. Ingyen van, kismillió formátumot ismer, többre nem vágyom.

Látható tehát, hogy bár nem minden windowsos program érhető el Mac alá, van valamilyen variánsuk, mely legalább olyan jól használható, mint a PC-n megszokott. Néhol ez fizetős, néhol az, de alapvetően ingyen is össze lehet szedni egy olyan pakkot, mely egy átlagfelhasználónak vagy épp egy szakújságírónak elég a mindennapi használathoz. A gyári szoftverekről direkt nem ejtettem szót, pedig azokat is használom, az iTunes-t zenélésre, a Safarit böngészésre, az iMovie-t videóvágásra, a TextEditet szövegszerkesztésre, a Dashboardom tele van minden ingyenes vacakkal, melyek piszok hasznosak, de erről majd egy külön bejegyzésben. A lényeg, hogy pár hét után minden feladatra találtam valami programot, amivel valószínű, hogy nem vagyok egyedül.

Bocha