Hirdetés

LG blog: Nagyképű robot, avagy az Optimus és a képkezelés

A régi telefonok korában a mobil fotózásnál a képek minősége valamivel nagyobb hangsúlyt kapott, mint a megjelenítés, hisz az egerek számára még lőrés méretűnek nevezhető kijelzők nem nyújtottak valami nagy élményt ezen a téren. A mai mobilok nagyméretű megjelenítőinek korában viszont már nem csak a fotózás érdekes, hanem az is, hogy az elkészült képeket hogy tudjuk kezelni, visszanézni, esetleg módosítani készülékünkön.Az alábbiakban pár szót ejtenék az Optimus GT540-re az LG által előre telepített Galéria alkalmazásról, és persze az Android platform nyújtotta hasonszőrű megoldásokról.

LG blog révén a bemutatót az Optimus gyári galériájával kezdeném, melyet az ArcSoft nevű cég készített - hasonlóan a Videószerkesztőhöz. A program időrendben és kategóriákra bontva kezeli képeinket és videóinkat, de jó szűrési alapot biztosít az egyes képek címkézésének lehetősége is. Kategóriákat a felső ikonsoron tudunk váltani, ezek valamelyikében pedig az oldalt megjelenő dátumválasztó egyenesen tudunk az adott napon készített képekhez ugrani. Egy képet megnyitva az alapvető nagyítás – kicsinyítés funkciók mellett címkézhetjük, kedvencekhez adhatjuk, vagy meg is oszthatjuk fotóinkat e-mailben, közösségi oldalakon keresztül, vagy lokális viszonylatokban Bluetooth segítségével.

A különlegesség a képszerkesztési funkció, mely során a kiválasztott képet viszonylag sokféleképpen módosíthatjuk. Lehet alkalmazni különféle színszűréseket és torzítási hatásokat, az aktuális képet tükrözhetjük, forgathatjuk, átméretezhetjük, kivághatunk belőle egy részt, ráereszthetünk egy – sajnos mindenféle fokozatosságtól mentes - zajszűrést, élesíthetünk, sőt, még kereteket is adhatunk nekik. Néhány speciális effekt esetén beállíthatjuk, hogy a program egy vízszintes vagy függőleges tengely mentén –  vagyis egyfajta fogyitablettás „előtte-utána” módban – mutassa be aktuális kísérletezgetésünk hatását az előző állapothoz mérten. Dicséretes, hogy a változtatásokat nem közvetlen az eredeti képre, hanem egy annak nevét „_edit” kiegészítéssel ellátott verziójában menthetjük el.

Azért van némi szépséghiba is a dologban, nevezetesen az, hogy az elvileg rendelkezésünkre álló Clipart, bélyegző és feliratozó módokat nem sikerült rávenni semmilyen effektív munkára. Ennek ellenére a program még mindig jól ellátja az alapvető szerkesztési funkciókat, megspórolva minden tulajnak a helyet, amit egy erre alkalmas variáns letöltésére kellene szánnunk.

A JustPictures! alkalmazás a saját képeink mellett már online tartalmakat is hajlandó beolvasni: Picasa, Smugmug, Flickr, Facebook, Photobucket nyilvános és személyes galériái vannak az étlapon. Minden képet mappánként listázva láthatunk, amelyik mappa nem tetszik, azt egyszerűen mellőzzük (tényleg ez a funkció neve), egy mappán belül pedig dátum, cím, kulcsszó és méret szerint rendeztethetünk.

A képek megnyitása után nagyítani és kicsinyíteni az ujjunkat hosszan nyomva tartva és felfelé vagy lefelé csúsztatva tudunk. Szerencsére az egyéb beállítások itt nincsenek elhanyagolva. Megszabható például a maximális zoom mértéke, a frissítési figyelmeztetés (nyilván az online tartalmaknál érdekes ez), beállítható, hogy csak WiFi hálózatra csatlakozva frissítsen, mutassa-e a képek EXIF-információit, ki- és bekapcsolható a lapozási animáció, variálható a menürendszer témája, az indexképek mérete, valamint megadható a letöltött képek mentésének helye is. Az aktuális képet beállíthatjuk háttérképnek, névjegyhez rendelhetjük, kedvencekhez adhatjuk és persze tovább is küldhetjük.

Aki ennél látványosabb megjelenítésre vágyik, annak ajánlom a Floating Image nevű „eye-candy – orgiát”. Ahogy a neve is mutatja (A „floating” szó jelentése „úszó”, angolul.) Az egész felület egy szürke háttér előtt egymás alatt és felett úszó képeket megjelenítő galériából áll. Legalábbis alapesetben, ugyanis van lehetőségünk a menüben diavetítési effektek közül választani, ilyenkor csak egy képet kapunk a képernyőre és slussz. Maximum lapozni tudunk.

A Just Pictuers!-höz hasonlóan itt is láthatunk online galériákat, kezdésképp rögtön beállítva találunk egy válogatást a Flickr 500 legjobbjából, de lehetnek itt nekünk Picasa vagy Facebook albumaink is. Igazából ezeken felül semmi extrát nem érdemes elvárni a programtól, amit még tud, az az, hogy az indexképek kétféle méretűek lehetnek, valamint állítható a képernyő fényereje és elforgathatók a képek.

Érdekességképpen megjegyzem, hogy a galéria minden irányba elfordul –  még az automatikus képernyőforgatás kikapcsolása ellenére is, bármerre is fordítjuk a készüléket.

Ha abszolút sallangmentes képnézegetőt keresünk, a Picture Viewer ideális választás lehet. Gyors, egyszerűen kezelhető: a képernyő jobb- és bal-irányú simogatásával lapozunk, fel és le mozdulatokkal nagyítunk és kicsinyítünk; hogy melyiket melyikkel, azt módosíthatjuk, emellett van lehetőségünk maximális nagyítást beállítani, valamint manuálisan bepötyöghetjük azoknak a mappáknak az elérési útját, melyeket látni akarunk.

A következő bejegyzésben néhány kifejezetten képszerkesztésre alkalmas program is górcső alá kerül.

Inarus

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés