Hirdetés

LG blog: Képszerkesztés az Optimus GT540-en

Az előző bejegyzésben szó esett az Optimus beépített képnézegetőjéről és egyéb alternatívákról is. Mivel akkor a gyári program kapcsán a képszerkesztési lehetőségekről is írtunk, a mostani bejegyzésben azt vizsgáljuk, mik a lehetőségeink ezen a téren, ha külső szoftvert használunk. Hogy az összehasonlítás teljes legyen, ajánlott a már említett blogbejegyzés ide vágó részét is átfutni.

A PicSay (biztos csak én asszociálok valami nem ide illő szóra... (nagy nehezen nekem is leesett - Bocha)) neve alapján talán a képek feliratozására lehetne leghamarabb gondolni, azonban a program rendkívül sokoldalú módosításokat nyújt a meglévő képeink szerkesztéséhez.

Az ingyenes verzió tizenhatféle torzítást és színmódosítást kínál, ezek közül soknak egyéb beállítási lehetősége is adott. Ezek mellé kapunk harminchárom szövegbuborék-stílust (a színeket itt is változtathatjuk), majdnem ugyanennyi önálló címkét – mindkét esetben az általunk megadott szöveg helyett kiválaszthatunk egyet néhány gyakran használt kifejezésből – természetesen angol nyelven, esetleg megadhatjuk a dátumot és az időt, vagy netán valamilyen, a pillanatnyi tartózkodásunkkal kapcsolatos szöveget. Ó, majdnem kifelejtettem a rakatnyi matricát és ábrát.

Érdekességképpen még megemlíteném, hogy az utólagosan a képre helyezett egyéb objektumokat az eredeti képtől külön módosíthatjuk, effektezhetjük. A fizetős változathoz képest annyi a kurtítás, hogy képeinket nem méretezhetjük át, és nem is vághatunk ki belőlük. Elkészült művünket az exportálás menüpontja alatt elmenthetjük, továbbküldhetjük, megnyithatjuk más programokkal, feltölthetjük közösségi oldalakra, vagy akár rögtön hozzá is adhatjuk valamelyik névjegyünkhöz, esetleg hátteret csinálhatunk belőle.

A Pic Paint a mezőny középkategóriása. A hangsúly itt nem a speciális effekteken, hanem a mókázáson van. A már meglévő vagy akár a programmal készített képeinket számos aprósággal dobhatjuk fel: az ötféle kategóriába sorolt mókás Clip-art figurák és emblémák, az egyenes vonalú vagy ujjunkkal húzott irányban elhajló, választható betűtípussal kiírható szövegek mellett azért kapunk nyolcféle extra színhatást, valamint az alapvetőbbnek számító forgatási, kivágási és átméretezési funkciókat is. Ennél több érdekességről nem nagyon lehet beszámolni, a program gyors és viszonylag egyszerűen kezelhető. Ja, és egy apróság, hogy nem kell feltétlenül fényképet módosítanunk, művészi hajlamainkat üres vásznon is kiélhetjük.

A mai lista harmadik szereplőjének nevét talán senkinek sem kell bemutatnom. Az Adobe Photoshop Express neve manapság a laikusok számára is egyet jelent a képmanipulálással (elég csak egy férfimagazin és a celebek kapcsolatát felvetni, biztos hogy valaki rávágja a frázissá vált „ A Photoshop csodákra képes.” mondatot egy-egy ilyen képre.) Ki kell ábrándítsak mindenkit: az androidos változat nem hozza azt a sokszínűséget és funkciógazdagságot, amit elvárna az ember a név hallatán. Félreértés ne essék, a program nem rossz, csak például effektek terén kevesebbet kapunk, mint a méretben kisebb PicSay-nél, ami nem mellékesen szinte mindazt tudja, amit a Photoshop is.

Az egyik komolyabb extra az online galériák kezelése lehet(ne), de ez is csak az Adobe berkein belül létrehozott képeinkre terjed ki, annak ellenére, hogy a beállításokban bejelentkezhetünk Facebookra és Twitterre is. Ha ezen logikátlanságokon túljutottunk, rácsodálkozhatunk a következőre: a program csak és kizárólag a kamerával készített képeink mappáját hajlandó megtekinteni. Ez egyfelől szerencsés (elvégre ki kíváncsi az összes albumborítóra?), de azért egy ilyen beállítási lehetőségbe nem halt volna bele senki. Szerintem.

A szerkesztőfelület nagyon könnyen kezelhető. Felül találjuk a főbb effektek menüpontját, alul a kilépés, visszavonás, ismétlés és persze a mentés gombját. Lássuk, miket módosíthatunk: kivághatunk képeinkből, forgathatjuk, tükrözhetjük, segédvonalak mentén egyenesíthetjük őket, állíthatunk a fényerősségen, a színtelítettségen, a kontraszton, átszínezhetjük a képet, finomíthatunk a fókuszon. Cicomázásképp választhatunk hétféle, főként színezési effekt és nyolcféle keret közül.

Összességében tehát elmondható, hogy a gyári képkezelő/szerkesztő alkalmazás sincs lemaradva konkurenseihez képest, az ilyen és ehhez hasonló kedvességek teszik egyedivé az LG Optimus GT540-et. Ha pedig mindenképp valami komolyabbra vágyunk, akkor sem feltétlenül a jól csengő, nagy neveket érdemes keresnünk.

Inarus

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés