Kompakt hajlítható telefont, szemüveges projektort és új NPU-t hozott az Oppo

Az Oppo Inno Day egy olyan rendezvény, ahol a gyártó a leginkább előremutató fejlesztéseit mutatja be, ezek között pedig volt egy kiváló telefon is.

Az Oppo Inno Day néven minden évben tart egy rendezvényt, ahol elsősorban a legfrissebb fejlesztéseiről számol be. Itt nem a Reno telefonok következő generációja van fókuszban, hanem olyan előremutató innovációk, amelyek aztán majd konkrét termékekben kapnak helyet, idén azonban nem csak technológiákról esett szó, hanem egy konkrét új okostelefont is bemutattak, ami az eddigi tapasztalatok szerint könnyen megszorongathatja a Samsung összecsukható modelljeit.


[+]

A termék neve Find N. Ez egy új irányzat első képviselője, mert bár az Oppo eddig is kísérletezett a hajlítható kijelzővel (van nekik motorosan széthúzódó megoldásuk is), de most mintha belátták volna, hogy felesleges bonyolítani a dolgot: ha a Samsung és a Huawei mellett a Xiaomi is úgy döntött, hogy a könyvszerűen szétnyitható eszközökre érdemes figyelni, akkor az Oppo is megcsinálta a maga verzióját - és ez igen jól is sikerült.


[+]

A legfontosabb tudnivaló, hogy a Find N úgy kicsi, hogy közben nagyon is használható. A többi eddig megjelent hajlítható telefonnal ellentétben ez egy sokkal zömökebb cucc összecsukva, ilyenkor ugyanis egy 5,49 inches kijelzőt nézhetünk, de ennek nem valami ostoba, nyúlánk képaránya van, hanem 18:9-es. És így pont annyival szélesebb, mint a Z Fold 3, hogy összecsukva is korrektül használható még szövegbeviteli feladatokra is, miközben jóval alacsonyabb a telefon, tehát nem fog kilógni a zsebből sem, csupán 132,6 mm a hossza, széltében pedig a zsanérral együtt is csak 73 mm-es kiterjedést képvisel. Nyilván a vaskosságán nem tudtak sokat faragni, összecsukva 15,9 mm-es a méret, a tömeg sem lett kevesebb, hiszen 275 grammot nyom a mérlegen, de az első benyomások alapján összecsukott állapotában sokkal használhatóbb, mint a nyúlánk Fold 3.


[+]

A külső kijelző 1972 x 988 pixeles, AMOLED, de csak 60 Hz-es frissítésű. Ha azonban széthajtjuk a gépet, akkor 7,1 hüvelykes, szintén AMOLED, de már 120 Hz-es frissítésű kijelzővel találkozunk 1792 x 1980 pixeles felbontással, bal csücsökbe ütött kameralyukkal. De inkább mondom, ami mindenkit egyből érdekelt: nem látszik a hajtás. Nagyon oda kell figyelni ahhoz, hogy az ember megsejtse, hogy hol van valami egészen minimális fénytörés, ha az ujjunkkal simogatjuk, akkor is csupán egy minimális puklit lehet érezni, de amúgy ennek így kéne kinéznie, igen. És ezzel kapcsolatos a másik fegyvertény: nincs összecsukott állapotban rés a két oldal között, nem lehet köztük átnézni, teljesen szimmetrikus és párhuzamos az összecsukott telefon első és hátsó fele. Nagyon igényes az egész, nagyon jó a mechanika, a zsanér és a nyitás-csukás művelete is komfortos, az Oppo szerint 200 ezer ilyen mozdulatsort ki kell bírjon a megoldás. A panel egyébként a Samsungtól jön, tehát ha az Oppo által kitalált vízcsepp alakú zsanér (belül nem egy ponton törik a kijelzőt összehajtva, hanem kis hasa van a panelnek, hogy nagyobb ívben forduljon) a Samsungnak is tetszik, akkor talán a Foldoknál is elbúcsúzhatunk majd a látható-érezhető hajlítási púptól.


[+]

A hardver kapcsán már nincs ekkora meglepetés: Snapdragon 888, 12 GB RAM, az alapkiszerelés 256 GB belső tárhelyet kap, a színválaszték három árnyalatot képvisel: fehér, kék, fekete. Sztereó hangszórók vannak alul, ez nyilván kinyitott állapotban lesz valóban sztereó, Type-C csatlakozó adott, tölteni 33 wattal lehet madzagon és 20 wattal vezeték nélkül, az akkumulátor pedig 4500 mAh-s. Hiányzik viszont az IP-védelem és a 3,5 mm-es jack csatlakozó, az ujjlenyomat-olvasó pedig ezen a készüléken is oldalt kapott helyet.


[+]

A szoftverhez persze hozzápiszkáltak, az Android 11-re ülő ColorOS 12 számos extrával támogatja a hajítható kialakítást, ezt a telefont is ki lehet nyitni félig, hogy aztán a kameránál alkalmazkodjon ehhez a felület, itt is ki lehet tenni a kamera képét az ilyenkor hátulra kerülő kisebb kijelzőre és persze van oldalról behúzható gyorsindító sáv, valamint néhány ujjhúzással lehet mindenféle osztott kijelzős elrendezéseket is igény esetén kérni.


[+]

A kamerák szempontjából hozza az elvárásokat a gép, a főkameránk egy Sony IMX766 50 megapixeles felbontással és OIS-szel, bekapcsolható AI móddal, az ultraszéles modul 16 megapixeles, itt egy Sony IMX481-es szenzort fogunk találni, a telés megoldás pedig a Samsung S5K3M5 szenzorára épül és kétszeres nagyítást teszt lehetővé 13 megapixeles felbontás mellett. Az első fotós tapasztalatok bíztatóak, de azért a részletes tesztig még várnánk a végleges álláspont kialakításáig (igen, lesz részletes teszt). Előlapi kamerából kettő is, eltérés nincs közöttük, kint és bent is Sony IMX615-ös szenzor dolgozik 32 megapixeles felbontással.


[+]

Az Oppo Find N egyik legvonzóbb tulajdonsága (a mérete mellett) az ára lehet, 1200-1300 USD-re számíthatunk, hazai bevezetése még kérdéses, pedig ezzel be lehetne lőni a Z Fold 3 árszintje alá is könnyedén.


[+]

Az Inno Day még két érdekességet tartogatott, egyrészt a magyarul irtó ostobán hangzó MariSilicon NPU volt a sláger, amely egy olyan grafikus feladatokra szánt, 6 nm-es csíkszélességű chip, amely lehetővé teszi a 4K HDR videókat is este és az Oppo azt mondja, hogy bődületes számítási kapacitással rendelkezik. A másik okosság pedig egy szemüvegre csatolható okos kiegészítő, amely az üvegre vetít képet és folyamatosan kvázi AR információkat nyújt a viselő számára, körülbelül úgy, mintha egy HUD lenne előttünk. Ez egyelőre még csak koncepció, előnye, hogy bármilyen szemüveggel működik (aki nem szemüveges, az pedig egy sima üvegezett kerettel is használhatja), aztán az elérhető és vetített információk kínálatát már a szoftveres és marketinges divíziónak kell kitalálnia.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Oppo

Azóta történt

Hirdetés