Kiderültek az új iPhone SE apróságai

A China Telecom szolgáltatónak köszönhetően fény derült a 3 GB RAM-ra és a pontosan 1821 mAh kapacitású akkumulátorra.

Hirdetés

Rengeteg előzetes forgatókönyv volt a 2020 eleji olcsó iPhone-ra, de mind közül az volt a legvalószínűbb, ami végül megvalósult: a harmadik évfordulójára készülő, mindeddig piacon tartott olcsó Apple mobilt, az iPhone 8-at kilőtték a kínálatból, de a helyére érkező belépő-iPhone majdnem pontosan ugyanaz a mobil lett. A kávamentes világban kissé ódon megjelenésű, Touch ID-s home gombbal szerelt mobil külsőre összekeverhető lett a 8-assal, színválaszték terén a fekete, a fehér és az ezúttal fekete/piros Product RED vált elérhetővé.


[+]

A mai szemmel már egészen kicsi, 138,4 x 67,3 x 7,3 milliméteres dimenziókkal bíró mobil IPS kijelzője 4,7 hüvelykes, felbontása pedig a 326 ppi-s generációt képviselő 750 x 1334 pixel. Kamerák terén a hardver valószínűleg aligha változott (hátul szimpla, 12 megapixeles kamera, f/1,8-as apertúrával, optikai stabilizálással, PD-autofókusszal, elöl pedig 7 megapixeles, f/2,2-es szelfikamera), viszont az Apple A13 rendszerchip fejlettebb képfeldolgozójának köszönhetően egy kamerával is tud portrékat lőni a korábban megismert virtuális fényhatásokkal és háttérelmosással.


[+]

Az új iPhone elsősorban hardveres téren fejlődött nagyot, az iPhone 8-ban lévő Apple A11 chiphez képest az iPhone 11-es szériából örökölt, 7 nm+ gyártástechnológiával készült Apple A13-nak és a négymagos grafikai egységnek sosem kellett még ennyire kevés pixelt meghajtania, szinte biztos, hogy az iPhone SE (2020) egy elképesztően gyors telefon lesz, a 2-ről 3 GB-ra növelt RAM pedig gyakorlatilag a szükséges minimum 2020-ban még akkor is, ha egyébként az iOS általában jóval kevesebb rendszermemória mellett is tud jól működni, mint az androidos társak. A 256 GB-os változat megjelenése valószínűleg csak jelzésértékű, belépő szintű iPhone-t a legtöbben jó eséllyel az alap, 64 GB-os tárolóval fogják választani.


[+]

Az Apple szerint az iPhone 8-hoz hasonló üzemidő (akár 13 óra offline videó, 8 órányi videóstream vagy 40 órányi zenelejátszás) nem véletlen, a China Telecom szerint egész pontosan ugyanaz az 1821 mAh kapacitású akkumulátor van a 2020-as SE-ben is. Gyorstöltési lehetőség (18W) van vezetékesen, de a mobilt továbbra is hagyományos 5V/1A-s adapterrel adják, amivel távol áll a 30 perc alatt akár 50%-os tölthetőséggel. Van vezeték nélküli opció is az üveg hátlappal, és természetesen nem maradt el az IP67-es por- és vízállóság sem, noha a 11-es széria már IP68-cal büszkélkedhet.

180 000 forintos bruttó magyar indulóárával az új SE az elmúlt néhány év legolcsóbb friss iPhone-ja. Kérdés persze, hogy mennyire nevezhetjük frissnek a 2020-a iPhone SE-t - ami az Apple A13-at és a szoftveres kínálatot illeti, teljes mértékben, viszont ha a formavilágot, a kijelzőt és a szimpla kamerát illeti, jóval kevésbé. Az mindenesetre közel biztos, hogy az új iPhone SE nagy számban fog fogyni a boltok polcairól.

A RAM és az akkumulátor adatai a China Telecom oldaláról származnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

  • Apple iPhone 11 Pro Max - tiltott gyümölcs

    A legjobb almás telefon új szintre emeli a vízállóságot és a multimédiás élményt, az iPhone 11 mellett azonban nem biztos, hogy megéri bűnbe esni.

  • 12 év iPhone-nevezéktana

    Néhány évvel ezelőttig rendkívül jól átlátható volt az Apple mobilok palettája, mostanra azonban igen zavaros lett a kép - ezen a téren is.

  • Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

    Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

Hirdetés