Hirdetés

Jönnek a navigációs szoftverek az iPhone-ra

Megjelenése óta örökös téma az iPhone GPS képessége. A 3G-s verzióban ugyanis van GPS vevő, de mindezidáig ennek képességeit maximum a Google Maps segítségével használhattuk ki. Ez az alkalmazás azonban egyrészt adatforgalmat generál, másrészt nem képes az ún. turn by turn navigációra, azaz nem beszél, s nem jelzi a következő elágazást sem.

A 3.0-s szoftver azonban már engedi a fejlesztőknek, hogy hozzáférjenek a GPS modulhoz (bár ezt eddig is meg lehetett oldani), s az Apple végre megnyitja az AppStore-t is a navigációs szoftvergyártók előtt. Persze erre már régóta vártak a nagy cégek, idén a CeBIT-en a Sygic már javában mutogatta az iPhone-ra írt alkalmazását.

Sygic szoftver az iPhone-on
Sygic szoftver az iPhone-on

A hazai Nav N Go Kft. is élni kíván a lehetőséggel, s gőzerővel készül a jól ismert iGO iPhone-ra optimalizált változata. A cégnél (amely annak idején a PDAmill nevű játékgyártóból nőtte ki magát) nem csak az iGO fabrikálásával vannak elfoglalva, hanem betámadják a játékpiacot is, hiszen az utóbbi egy évben kiderült, hogy az iPhone felhasználók előszeretettel töltenek le szórakoztató alkalmazásokat telefonjaikra. Értesüléseink szerint a Tomtom sem ül a babérjain, az iPhone-ra optimalizált szoftverük már rég készen van, de az eddigi korlátozások miatt ők sem verték nagydobra ennek létezését. Nem hivatalos források szerint már szűk egy hónap múlva megjelenhetnek az AppStore-on a navigációs alkalmazások, s bizony minden cégnel fel kell kötnie a gatyáját, hiszen vagy valami lehengerlőt kell mutatniuk, vagy pedig árban kell a konkurensek alá lőni.

Az Arvale nevű PDAmill játék
Az Arvale nevű PDAmill játék

A hazai felhasználók egyelőre valószínűleg a Nav N Go termékét fogják majd előnyben részesíteni, hiszen a magyarországi térképadatbázis tekintetében fényévekkel a konkurensek előtt járnak, de a Nav N Go helyzete korántsem lesz ennyire egyértelmű a nemzetközi piacokon. A Tomtom tőlünk nyugatabbra igen népszerű, a feltörekvő Sygic pedig meglepheti a nagyobb konkurenseket. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az említett trión kívül is van még olyan piaci szereplő, aki előrukkolhat valami újdonsággal, a Garmin terveit nem ismerjük, de ha az XT sikeréből indulunk ki, akkor lehet, hogy nekifutnak ők is az "almás" verziónak, de szóba jöhet az ingyenes Russa, nem szabad leírni a Wayfindert, s még ki tudja, hogy hány direkt ebből a célból alakuló kis cég tesz kísérletet arra, hogy kihasítson egy apró szeletet ebből az igen méretesre hízott tortából.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés