Jogosítvány Androidon?

Egy új API-val a jövőben akár a személyazonosságot is igazolni lehetne az okostelefonnal. Már ha a hatóságok is egyetértenek.

Hirdetés

Annyi személyes adatot tárol az ember és véd meg különféle biztonsági gátakkal okostelefonján, hogy felmerülhet a kérdés: a személyazonosságot miért ne lehetne az "apró" óriásketyerékkel igazolni? Persze ehhez egy rakás aggály is kapcsolódhat: mennyire lehet kritikus adatokat tényleg biztonságban tartani, illetve nem volna-e könnyebb a mobilos másolattal visszaélni? Ezek a kérdések 2020-ban akár aktuálisak is lehetnek, az XDA-Developers ugyanis rábukkant a Google készülőfélben lévő IdentityCredential fejlesztői API-jára. Ez a keretrendszer a telefon hardveresen védett részén tárolná a felhasználó jogosítványát, amit aztán például alkohol vásárlásakor (az USA-ban általában 21, de egyes államokban 18 év az alsó korhatára) fel lehetne mutatni.


(forrás: Medium) [+]

A telefonos igazolás nyilvánvaló kényelme mellett előnyt jelentene, hogy adott esetben a mobil csak a legszükségesebb adatokat mutatná meg minden adat helyett – ebből egy italboltban nyilván a névre és a születési dátumra kíváncsiak. Az IdentityCredential framework legkorábban a 11-es főverziótól képezheti az Android rendszer részét, és jó kérdés, hogy a hatóságok és a kormányok engedélyezik-e majd, hogy az állampolgár telefonnal igazolja magát bizonyos helyzetekben. A Qualcomm mindenesetre jelezte: a Snapdragon 865 támogatja ezt az API-t és a kapcsoló, hardverszintű adatvédelmet.

Előzmények

  • Ezekre a telefonokra telepíthető máris az Android 10

    A Pixelek mellett nem meglepően a OnePlus két készüléke is jelez, a Redmi K20 Pro gyors frissítése viszont váratlan fordulat.

  • Android 10 bemutató

    Oda az édességes név, van viszont rendszerszintű sötét téma, (majdnem) teljes képernyős gesztusvezérlés, hajtogatható eszköztámogatás és a remény, hogy a frissítések gyorsabban jönnek – de érdekel ez még bárkit?

Hirdetés