2019. március 23., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tudástár rovat

Intelligens beszédfelismerésen dolgozik a Microsoft

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Boy Genius Report

A Microsoft Windows 8, Windows Phone, Kinect, Xbox és Azure megoldásai mellett a Bing keresőmotor is fejlett hangvezérléssel bővülhet.

A ZDNET értesülései szerint a Microsoft Tellme csoportja a Windows 8, Windows Phone, Kinect, Xbox, Azure és Bing projektek számára készít intelligens beszédfelismerő megoldásokat, melyek kezdetben csak egyszerűbb feladatok és keresések elvégzésére lesznek képesek. Ilya Bukshteyn, a Microsoft Tellme részlegének marketing és értékesítési igazgatója szerint a HTML5 új „speech” attribútuma is elősegíti a hangalapú online szolgáltatások térnyerését, ám az igazi áttörést a komplex utasítások kiértékelése jelentheti. A kutatások célja, hogy a rendszer olyan parancsokat is végre tudjon hajtani, mint például „Gipsz Jakabbal találkozom szerdán Philadelphiában egy szusira”.

Hirdetés

Ilyen parancs hatására a Tellme hangfelismerő rendszer a névjegyzékből, a LinkedIn ismerősök közül vagy Facebook közösségi oldalakról előkeresi Gipsz Jakab (korábbi nevén: Kovács János, illetve „egy egyszeri ember”) elérhetőségeit, a Bing térképek segítségével elkészíti a philadelphiai szusibárok listáját, majd a megfelelő kiválasztása után felveszi a találkozót a naptárba és elküldi a meghívót is. Az emberi beszéd feldolgozása – különösen a magyarhoz hasonló komplex nyelvek esetén – még hosszú évekig csak álom marad, ám a készülékek számítási kapacitásának növekedésével a bonyolult szövegkiértékelések is elérhetővé válnak közvetlenül a mobilon.

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.