Ingyenes és nyílt platform lett a Symbian

A Symbian Foundation létrehozásának célja egy egységes és nyílt platform megteremtése volt, mely eredetileg 2010 közepén került volna kiadásra, ám a szövetség végül úgy döntött, hogy a köztes Symbian^2 kihagyásával felgyorsítják az eseményeket. A Symbian Foundation bejelentése szerint mostantól mindenki számára elérhetővé vált a 10 év alatt több mint 330 millió készülék platformját jelentő, továbbra is piacvezető Symbian operációs rendszer forráskódja, a hozzá tartozó alkalmazás fejlesztőkészlet (SDK), illetve a termék fejlesztőkészlet (PDK) is. A Symbian^3 platform magánszemélyek és cégek számára is szabadon hozzáférhető, akárcsak a fejlesztés ütemterve egészen 2011 végéig, melyhez ezentúl bárki javaslatokat is fűzhet, illetve új funkciók integrálását is kérheti.

A platform megnyitása logikus válaszlépés volt a Google szintén ingyen elérhető Android operációs rendszerére, hiszen az Eclipse licenc a cégek számára is nagyobb teret biztosít, mivel a platformon végzett változtatásokat és bővítéseket nem kötelesek publikálni, vagyis saját, zárt megoldásaikat is könnyen integrálhatják a rendszerbe, ám a folyamatosan fejlődő kódbázis miatt várhatóan egyetlen cég sem fog túlságosan eltérni az eredeti csapásvonaltól. Az első egységes és nyílt Symbian^3 alapú modellek érkezése az év második felében várható.

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia: Érkezik a Maemo 6 és a Symbian^3

    A finn gyártó tajvani részlegének ügyvezető igazgatója hivatalosan is megerősítette a Symbian^2 platform kihagyását a multitouch képes Symbian^3 gyorsabb piaci bevezetése érdekében.

  • IDC: A Symbian marad a piacvezető

    Az IDC elemzése szerint a következő négy év során sem változik a Symbian piaci helyzete, ám az Android komoly erősödésnek indul.

  • Nokia Symbian^4 látványtervek

    A Symbian Foundation oldalán már elérhető néhány kép az év végén érkező platform tervezett kezelőfelületéről.

  • Symbian vs. Maemo

    A Nokia igen óvatosan kezeli a Symbian platform leváltása körüli pletykákat.

Hirdetés