Hirdetés

Indul az Android 14 béta program

Fejlesztői betekintéssel kezd az ősszel esedékes főverzió, telepíthető a referenciamobilokra.

Látványos felhasználói változások mostanság már nincsenek, a színfalak mögött azonban továbbra is szépen fejlődik az Android, és a gyártók is egyre lelkesebben dolgoznak saját felületük generációs frissítésén. Az Android 14 hivatalos startja persze még odébb van, hát még a gyártói változatoké, a Google azonban menetrendszerűen közzétette a legkorábbi tesztváltozatot, első körben a fejlesztőket megcélozva (developer preview 1). Ezt követi márciusban a második fejlesztői betekintés, majd indul a tulajdonképpeni nyílt béta áprilistól a nyár végi platform stabilitásig, és ha a legutolsó változattal minden rendben, jöhet a hivatalos kiadás.


(forrás: Android Developers)

Az Android 14 az UpsideDownCake, vagyis a fordított torta süteményes nevet kapta, és az első fejlesztői csomag februári biztonsági hibajavító csomaggal a Pixel 7 Pro, Pixel 7, Pixel 6a, Pixel 6 Pro, Pixel 6, Pixel 5a 5G, Pixel 5 és Pixel 4a (5G) készülékekre telepíthető. A Google az Android 12L óta figyel oda jobban a nagy képernyőre és többféle képarányra, és mostantól a fejlesztők több támpontot kapnak a vonatkozó optimalizálásra, adaptív elrendezést beleértve. Az Android 14 takarékosabb háttérfogyasztást ígér, amikor az alkalmazásoknak csak kisebb dolga akad, és bizonyos helyzetekben a fejlesztőknek kötelező lesz akkumulátorkímélő megoldásokat beépíteni alkalmazásaikba, hogy ne akadjon be egy kéretlen folyamat és merítse a telepet akaratlanul.


(forrás: 9to5Google) [+]

A Google tovább finomítja a gesztusvezérlést prediktív vissza ujjmozdulattal, hogy mondjuk elfordított képernyőnél egyértelmű legyen, melyik mozdulat (függőleges, vízszintes) jár visszalépéssel vagy főoldalra kerüléssel. Az Android natívan támogatni fogja a műholdas adatkapcsolatot az iPhone 14-hez és az iOS-hez hasonlóan, persze ehhez megfelelő hardvere is szükség lesz, a Bluetooth pedig jelerősség alapján távolságot mérhet és hatékonyabb lehet elkallódott kütyünk megtalálásában. Ez csak néhány a sok apró változásból, ami elsősorban a fejlesztőknek szól, de idővel egyéb újítások is érkeznek. A lényeg: aki igazán bátor, már most belefoghat a dologba, de aki csak kicsit kalandvágyó és valamennyire óvatos, jobban jár, ha az első hivatalos bétánál száll be az Android 14-es buliba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés