Hirdetés

Indonézia betiltotta az iPhone 16-ot

Az Apple nem teljesítette a beruházási kötelezettségvállalásait, az indonéz kormány tiltással reagált.

Az indonéz kormány betiltotta az iPhone 16-os széria telefonjainak értékesítését és használatát, ugyanígy az Apple Watch Series 10 óráét. A törvényi tiltás a már értékesített Apple okostelefonok használatára is vonatkozik, Agus Gumiwang Kartasasmita, az indonéz ipari miniszter nyilatkozata szerint így nem csak az Apple új telefonjainak és órájának értékesítése, de használata is illegális az országban.

Hirdetés

Az Apple idén áprilisban nyilatkozott arról, hogy Indonézia felé terjeszkedne, és 109 millió amerikai dolláros (1,71 billió rúpiás) befektetést ígért az országnak helyi kutatási és fejlesztési központok létrehozására. Ebből a mai napig 95 millió amerikai dollárnyi (1,48 billió indonéz rúpia) befektetés valósult meg, a hiányzó 14 millió USD miatt viszont az indonéz kormány úgy döntött, blokkolja a nemzetközi mobileszköz-azonosító (IMEI) tanúsítvány kiadását az említett készülékekre.

Két méretben az iPhone 16 Pro
Két méretben az iPhone 16 Pro [+]

Kartasasmita miniszter úgy nyilatkozott, az Apple-től elvárják, hogy teljesítse vállalását. Indonézia törvényei előírják, hogy a külföldi vállalatoknak az országban történő működésükhöz szükséges TKDN-tanúsítás megszerzéséhez minimum 35%-ban helyi hozzáadott értéket kell biztosítaniuk, ami lehet Indonéziában történő gyártás, kutatás-fejlesztés vagy szoftverfejlesztés.

Az indonéz Antara hírügynökség riportja alapján az Indonéziába látogató turisták és a légitársaságok személyzete fejenként maximum két iPhone 16-ot bevihetnek az országba, de ezeket nem értékesíthetik helyieknek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés