Íme az Ektra, a Kodak kameramobilja

A legendás név egy androidos mobil formájában tér vissza, 21 illetve 12 megapixeles kamerákkal.

Hirdetés

75 évvel a legendás Ektra 1941-es bemutatása után, melynek megalkotásából jelentősen kivette a részét Joe Mihályi, azaz Mihályi János, újra Ektra néven dobott piacra a Kodak egy fotózásra szakosodott eszközt. Az új Ektra nem egyszerűen digitális szenzorra cseréli a 35 milliméteres filmet befogadó rendszert, hanem egyben egy okostelefon is, méghozzá Android 6.0-s alapokon.

Az egyik legendás Ektra
Az egyik legendás Ektra (forrás: Wikipedia) [+]

A Kodak természetesen nem mobilgyártó, ezért nem vállalkozott a hibrid telefon megalkotására, ehelyett a CAT termékekért is felelős Bullittet bízta meg az előállítással. Az eredmény egy igencsak mutatós eszköz lett, ami inkább hasonlít egy kompakt fényképezőgépre, mint egy mobilra, a specifikáció azonban leleplezi az okostelefonos tulajdonságokat.

Az új Kodak Ektra
Az új Kodak Ektra (forrás: Engadget) [+]

Az Ektra belsejében a tízmagos MediaTek Helio X20 ketyeg 3 gigabájt RAM, 32 gigabájtos belső tároló és microSD kártyafoglalat társaságában. A kereső/kijelző öthüvelykes és 1080 x 1920 pixel felbontású, IPS technológiával. A megjelenítőt és lencséket is Gorilla Glass védőüveg óvja a karcoktól. Az akkumulátor 3000 milliamperórás és Type-C porton keresztül lehet tölteni

A kereső, a tárcsa és a módok
A kereső, a tárcsa és a módok [+]

Természetesen a kamera a lényeg az Ektra esetében, aminek a lelke egy 21 megapixeles Lowlight HD Sensor (a paramétereket nem közölte a Kodak), és a fölötte elhelyezkedő, f/2-es rekeszértékű Kodak Smart Lens objektív, amely zoomolni nem tud. A rendszer lehetővé teszi a 4K-ban történő felvételt, a képstabilizálást pedig hattengelyes optikai modul biztosítja. A ledes villanó kéttónusú, a fókuszálás PDAF-alapú.


[+]

A The Telegraph oldalán két fotó is felbukkant, bár jegyezzük meg, „csak” 16 megapixelen és az előre telepített Snapseed valamelyik szűrőjén átpasszírozva, úgyhogy a képminőségről egyelőre nem mondanánk véleményt, remélhetőleg lesz alkalmunk személyesen kipróbálni a rendszert. Az Ektra tetején lévő tárcsával számos mód elérhető, emellett további kezelőgombok is helyet kaptak, a kameramobil egyik végén pedig markolat segíti elő a kényelmes fogást.


[+]

Az előlapra 12 megapixeles modul került, f/2,2-es rekeszértékű lencsével. A 4K-s felvételeken túl számos effekt is elérhető, például vignettálás és Super 8-as filter. Nem maradt ki a HDR felvételek készítésének a lehetősége sem. Az Ektra kameramobil decembertől lesz elérhető az Egyesült Királyságban és Európa egyes piacain, a királynő országában 450 fontot kérnek majd el érte (155 ezer forint).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Kodak

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés