Hirdetés

IFA 2015: Papírra rajzoltunk, a képernyőn jelent meg

A Wacom nevet mobilos körökben elsősorban a Samsung Galaxy Note készülékek köréből ismerheti a Kedves Olvasó, hiszen az S Pen-hez kapcsolódó digitalizáló a fenti gyártó terméke, ám a nyolcvanas években alapított japán cég sokkal régebb óta jelen van a piacon érzékelőivel és kiegészítőivel, amelyek nem egy saját vagy mások által gyártott eszközben tettek és tesznek jó szolgálatot, legyen szó akár profi igényekről. Az IFA-ra is egy sor terméket elhoztak, közülük akadt több digitális toll is, amelyekkel érintésérzékeny eszközökre lehetett rajzolni. A funkciótlan stylusokkal szemben a Wacom tollai mozgás és nyomásérzékelővel is rendelkeznek, így a kapcsolódó appok segítségével maga a toll küldi az információt az eszköznek, jóval pontosabb és részletgazdagabb rajzokat szülve, mintha az ember a mobilok vagy tabletek érintésérzékenységére hagyatkozva.

A Wacom Bamboo Fineline 2 nyomásérzékelős toll pontosan dolgozik
A Wacom Bamboo Fineline 2 nyomásérzékelős toll pontosan dolgozik [+]

A Wacom Bamboo Fineline 2 különösen kifinomult szenzorokkal rendelkezik, amely a tollhúzás vastagságát és erősségét is remekül érzékeli, ráadásul a japán gyártó eszközeit nem csak saját alkalmazásai, hanem más fejlesztők appjai is támogatják. Ugyancsak előnyös a Wacom felhőszolgáltatásának használata, amivel könnyedén szinkronizálni  lehet a rajzokat, a kézírásokat és a firkákat. A Bamboo FineLine 2 60 dollárba kerül, a Bamboo Paper app pedig ingyen letölthető Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra.

A Wacom Bamboo Spark készülékvédő tok, specializált digitalizálótábla és toll kombinációja
A Wacom Bamboo Spark készülékvédő tok, specializált digitalizálótábla és toll kombinációja [+]

Persze van, akinek nem csak az érintőkijelzőt védő üvegre, hanem a digitalizáló táblákra való rajzolás is idegen, és szívük szerint maradnának a jó öreg papírnál és ceruzánál. Nekik is van a Wacomnak megoldása: a Bamboo Spark egy több formában megvásárolható tok, digitalizáló tábla és stylus. Akad belőle kifejezetten az iPad Air 2 méretéhez igazított változat, általános tabletekhez készített darab és egyszerű füllel rendelkező variáns is, amelybe például telefonokat lehet becsúsztatni.

A lényeg, hogy a tokot kihajtva bal oldalon foglaljon helyet a kapcsolódott androidos vagy iOS-es eszköz, jobb oldalt pedig tetszőleges számú, akár ötven darab A5-ös papírlap, amelyet egy csíptető fog a Spark tokjához. A trükk most kezdődik: a mellékelt toll, amely konkrétan tollként működik, azaz fog a hegye, lehetővé teszi az évezredes hagyományokra visszanyúló, papírlapra való írást és rajzolást, az ember dolga végeztével pedig csak megnyomja a középen elhelyezett gombot, és a rajz máris átkerül a Wacom appjába a Bluetoothon csatlakozott eszközre, illetve a Wacom felhőjébe.

50 papírlapon keresztül is pontosan érzékeli a Bamboo Spark a tollmozdulatokat
50 papírlapon keresztül is pontosan érzékeli a Bamboo Spark a tollmozdulatokat [+]

No de mi történik valójában? A papírlapok alatt elektromágneses érzékelők kaptak helyet, amelyek tapasztalatunk szerint igen pontosan érzékelik a tollhegyet és fordítják digitális jellé a rajzmozdulatokat vagy az írást. A dolog annyira jól működik, hogy több tucat papírlapon keresztül is pontos, nagy felbontású képfájlok születtek, az appon belül pedig a visszalépés, vagyis időrend szerinti radírozás is megoldható volt. A Bamboo Spark 160 euróba fog kerülni, amikor megjelenik.

Az IFA 2015-re való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Wacom

Előzmények

  • Samsung Galaxy Tab Active - hidegzuhany

    A por-, víz-, rázkódás- és bizonyos határok között ütésálló Samsung táblagép egészen addig ígéretes, amíg a hardveres tudás fényében a hozzá tartozó árcédula le nem hűti a kedélyeket.

  • Samsung Galaxy Note 4 - írástudó óriás

    A koreaiak új phabletje nem lábjegyzet, hanem fejezetcím lehet a mobilos Nagy Könyvben. Fémkeret, next-gen hardver, QHD kijelző, OIS, SpO2 és még sok egyéb mozaikszó.

  • Samsung Galaxy K Zoom - a lényegre nagyítani

    A Galaxy S4 Zoom utódja továbbra is rétegtelefon, ám jelentős hardveres és szoftveres előrelépéssel. Vajon sikerült megalkotni az ideális mobiltelefon/zoomkamera hibridet?

Hirdetés